Εγκεφαλική βλάβη που συμβαίνει στην μήτρα, αιτία για αυτισμό

Ένας τραυματισμός στον εγκέφαλο που μπορεί να συμβεί στη μήτρα ή στις αρχές της ανάπτυξης του παιδιού, μπορεί να είναι η αιτία του αυτισμού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από τον Δρ. Σάμιουελ Γουανγκ, αναπληρωτή καθηγητή της μοριακής βιολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, υποστηρίζει ότι η βλάβη στην παρεγκεφαλίδα μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ΑSD) και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές αργότερα στη ζωή του παιδιού.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, η παρεγκεφαλίδα καλύπτει μόνο το 10% της μάζας του εγκεφάλου, και είναι κυρίως υπεύθυνη των λειτουργιών που σχετίζονται με την κίνηση, όπως ο συντονισμός. Επίσης, τονίζει ότι η παρεγκεφαλίδα έχει ένα πολύ μεγαλύτερο ρόλο, ειδικά όσο αφορά την κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς επεξεργάζεται όλες τις αισθητηριακές πληροφορίες.

Μια πρώιμη βλάβη στην παρεγκεφαλίδα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει και άλλες «κατάντη» περιοχές του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνες για τη γνωστική λειτουργία, αναστέλλοντας πιθανότατα την φυσιολογική ανάπτυξη. Για ένα παιδί που είναι γνωστό ότι έχει μια παρεγκεφαλιδική βλάβη κατά τη γέννηση, οι ερευνητές αναφέρουν ένα αυξημένο σχετικό κίνδυνο διαταραχών του φάσματος ASD, ισοδύναμο με εκείνο ενός καπνιστή να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα. Και ενώ ο Δρ. Γουανγκ και οι συνεργάτες του δεν αποκλείουν εντελώς τη ζημία κατά τη διάρκεια πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού ως μια πιθανή αιτία αυτής της διαταραχής, αισθάνονται ότι η ζημία που υπόκειται το βρέφος στη μήτρα να είναι πιο πιθανή αιτία της νόσου.

Έχοντας εντοπίσει τη «ρίζα» της διαταρχής, ο Δρ. Γουανγκ ελπίζει να προχωρήσει η επιστήμη στο επόμενο στάδιο, και να βρεθούν καλύτεροι τρόποι για τη θεραπεία της διαταραχής.