Οι μπανάνες προφυλάσσουν από το εγκεφαλικό

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που καταναλώνουν μπανάνες διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να υποστούν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές του Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη ,μελέτησαν 90.137 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών, για μία χρόνική περίοδο διάρκειας 11 ετών. Κατά την διάρκεια της μελέτης εξέτασαν το πόσο κάλιο κατανάλωναν καθημερινά και κατά πόσο είχαν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή πέθαναν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την χρονική περίοδο αυτή.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Heart Association, έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερο κάλιο είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και 16% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (όπου το αίμα προς τον εγκέφαλο είναι αποκομμένο) σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερο κάλιο.

Μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, εκείνες που έτρωγαν το περισσότερο κάλιο διέτρεχαν κατά 27% χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και κατά 21% για όλους τους τύπους εγκεφαλικού επεισοδίου. Από τις γυναίκες με υπέρταση, όσες έτρωγαν το περισσότερο κάλιο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, αλλά η πρόσληψη καλίου δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές πρότειναν ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη καλίου μπορεί να είναι πιο ευεργετική πριν την ανάπτυξη υπέρτασης.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να τρώνε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο. Ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, οι μπανάνες και τα λευκά φασόλια», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Σύλβια Γουάσερθελ.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το πάρα πολύ κάλιο μπορεί να είναι επικίνδυνο για την καρδιά, και ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχουν την ημερήσια ποσότητα καλίου που θα πρέπει να καταναλώνουν.