Το μπότοξ βελτιώνει την οστεοαρθρίτιδα

Ο πόνος στο γόνατο επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους , με περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 45 ετών να υποφέρουν από αυτόν.

Το γόνατο είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες αρθρώσεις του σώματος και όπως είναι αναμενόμενο, είναι ευάλωτο σε διαστρέμματα, πρηξίματα , ρήξη συνδέσμων και σε αρθρίτιδες. Την περασμένη εβδομάδα, μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Canadian Medical Journal διαπίστωσε ότι ένα κοινό είδος χειρουργικής επέμβασης που γίνεται στο γόνατο, η οποία ονομάζεται αρθροσκόπηση βοηθά ελάχιστα στην οστεοαρθρίτιδα.

«Οι περισσότεροι χειρουργοί είναι πλέον πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται για διαδικασίες όπως η αρθροσκόπηση», λέει ο σύμβουλος ορθοπεδικός χειρουργός Μάρκους Γκριν, από το Βασιλικό Ορθοπεδικό Νοσοκομείο του Birmingham. «Η αρθροσκόπηση γίνεται για μια σειρά από προβλήματα στο γόνατο, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση για ορισμένους ασθενείς, όπως εκείνους που έχουν ρήξη μηνίσκου -τον χόνδρο απορρόφησης κραδασμών μεταξύ των οστών στο γόνατο» , προσθέτει.

Για την ήπιας μορφής οστεοαρθρίτιδα, ο κ. Γκριν προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, και φυσιοθεραπεία. Αλλά υπάρχουν και ορισμένες νεότερες τεχνικές που υπόσχονται πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα. Μια από αυτές τις τεχνικές είναι το μπότοξ, το οποίο οι περισσότεροι το έχουν συνδέσει με την εξομάλυνση των ρυτίδων.

Σήμερα το μπότοξ χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να μειώσει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο. Οι ενέσεις μπορεί να εμποδίσουν τη μετάδοση ορισμένων χημικών σημάτων που αναμεταδίδουν πληροφορίες για τον πόνο μεταξύ των νεύρων και του εγκεφάλου. Μια κλινική δοκιμή σε 22 άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι σε εξέλιξη. «Ενώ η θεωρία φαίνεται να ισχύει, μεγαλύτερες μελέτες που πρέπει να γίνουν», αναφέρει ο κ. Γκριν.