Η μόρφωση ρίχνει την κακή χοληστερίνη στις γυναίκες

Οι πιο μορφωμένες γυναίκες έχουν χαμηλότερα επίπεδα της «κακής χοληστερόλης», σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης των γυναικών - η οποία είναι γνωστή ως «κακή χοληστερόλη» - είναι πιο στενά συνδεδεμένα με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο από ό, τι στους άνδρες, όπου τα επίπεδα της χοληστερόλης εξαρτώνται περισσότερο από την άσκηση, λένε.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που σταμάτησαν το σχολείο στο γυμνάσιο είχαν σημαντικά υψηλότερη LDL χοληστερόλη από εκείνες που συνέχισαν την εκπαίδευσή τους , συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η χρήση αλκοόλ. Διαπίστωσαν επίσης ότι, συνολικά, οι γυναίκες είχαν υψηλότερες τιμές «καλής» και «κακής» χοληστερόλη από ό, τι οι άνδρες.

Οι ερευνητές μελέτησαν 22, 451 ανθρώπους , ηλικίας μεταξύ 39 και 79 ετών. Κάθε συμμετέχων ανέφερε τον ΔΜΣ και την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωνε. Στη συνέχεια, εκτιμήθηκε η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας τρεις παράγοντες - την κοινωνική τάξη, το μορφωτικό επίπεδο και το επίπεδο της στέρησης στην περιοχή ζούσαν. Στην συνέχεια ελήφθησαν δείγματα αίματος και να καθοριστούν τα ακόλουθα επίπεδα λιπιδίων – η ολική χοληστερόλη, η HDL-χοληστερόλη, γνωστή ως «καλή χοληστερόλη», τα τριγλυκερίδια , και η LDL-χοληστερόλη, γνωστή ως «κακή χοληστερόλη».

Η επικεφαλής της έρευνας Kέι Τι Κχάου, καθηγήτρια κλινικής γεροντολογίας, δήλωσε ότι υπάρχει σαφής σύνδεση ανάμεσα στην κοινωνική τάξη και την καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εκτίμηση των αιτιών των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας είναι περίπλοκη, διότι τα διαφορετικά κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της κοινωνικής τάξης - όπως η εργασία ή το επίπεδο εκπαίδευσης ενός ατόμου - θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία με διάφορους τρόπους.