Φάρμακο – ταμπόν προφυλάσσει τις γυναίκες από το AIDS

Μια ...ταμπόν θα μπορούσε να προσφέρει σύντομα στις γυναίκες ταχύτερη προστασία έναντι του ιού του HIV, λένε οι επιστήμονες.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δημιούργησαν ένα διαλυόμενο φάρμακο, το οποίο θα μπορούσε να περιστρέφεται και εισάγεται στον κόλπο χρησιμοποιώντας έναν εφαρμογέα, κατά παρόμοιο τρόπο με ένα ταμπόν. Λένε ότι η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των γυναικών από τον ιό του HIV γρηγορότερα. Το φάρμακο περιλαμβάνει ίνες από μετάξι εμποτισμένες με φάρμακο, οι οποίες διαλύονται γρήγορα όταν έρχονται σε επαφή με την υγρασία. Αυτό σημαίνει υψηλότερες δόσεις του φαρμάκου θα μπορούσαν να χορηγηθούν από ό, τι είναι δυνατόν όταν χρησιμοποιούνται γέλες ή κρέμες.

«Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στις γυναίκες έναν δυνητικά πιο αποτελεσματικό, και διακριτικό τρόπο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον ιό HIV με την προσθήκη των φορτωμένων με φάρμακο υλικών μέσα στον κόλπο πριν από το σεξ», ανέφερε ο επικαφαλής της μελέτης Δρ. Κάμερον Μπολ.

Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενη έρευνα από την ομάδα, η οποία διαπίστωσε ότι τα υλικά των ινών μπορούν να κρατήσουν έως και 10 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση του φαρμάκου από ότι το τζελ κατά του HIV που υπάρχει σήμερα. Εν τω μεταξύ, μια σειρά από επίκαιρα φάρμακα σε μορφή πηκτωμάτων και ταινιών αρχίζουν να αναπτύσσονται, τα οποία τοποθετούνται μέσα στον κόλπο πριν από τη σεξουαλική επαφή, επιτρέποντας στο φάρμακο να διαλυθεί και να διαχυθεί. Αλλά μέχρι σήμερα σε κλινικές δοκιμές έχει φανει ότι τα τοπικά φάρμακα ήταν αναποτλεσματικά στην προστασία από τον ιό λόγω της δυσκολία στην χρήση τους και την εφαρμογή τους.

Σχετικά Tags
AIDS