Το φως στο υπνοδωμάτιο μειώνει τη δράση αντικαρκινικού φαρμάκου

Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα φωτός στο υπνοδωμάτιο μπορεί να μειώσουν ή ακόμα και να σταματήσουν τελείως την δράση των φαρμάκων κατά του καρκίνου του μαστού, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές.

Οι δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι το φως που είναι ισοδύναμο με εκείνο από τις λάμπες του δρόμου, αυξάνει την ανθεκτικότητα των καρκινικών όγκων απέναντι στο φάρμακο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research, έδειξε το φως επηρεάζει τις ορμόνες του ύπνου, οι οποίες με τη σειρά τους διαταράσσουν τη λειτουργία των καρκινικών κυττάρων. Βρετανοί εμπειρογνώμονες είπε ότι πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα, αλλά που δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σε ανθρώπους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής του Tulane εξέτασαν το ρόλο του βιολογικού ρολογιού στην αντίσταση των καρκινικών κυττάρων στο φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού Tamoxifen. Η έρευνα εστίασε στην ορμόνης της μελατονίνης, η οποία συνήθως αρχίζει να ανεβαίνει το βράδυ και συνεχίζει να εκκρίνεται όλη τη νύχτα, και «πέφτει» την αυγή με το φως της ημέρας.

Οι επιστήμονες χορήγησαν ταμοξιφένη σε ποντίκια να οποία τα άφησαν να κοιμηθούν είτε σε ένα σκοτεινό κλουβί είτε σε ένα με αμυδρό φως. Οι επιστήμονες έδειξαν ότι σε αμυδρό φως, τα επίπεδα της μελατονίνης ήταν χαμηλότερα και οι καρκινικοί όγκοι ήταν μεγαλύτεροι και ανθεκτικότερη στο φάρμακο. Ένα δεύτερο σύνολο δοκιμών έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων μελατονίνης σε τυφλά τα ποντίκια διατήρησε τη δράση του φαρμάκου και τους όγκους μικρότερους.

«Δεν υποστηρίζω οι άνθρωποι να αγοράζουν συμπληρώματα μελατονίνης γιατί δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις. Αλλά θα μπορούσαν να βεβαιωθούν ότι κοιμούνται σε ένα δωμάτιο που είναι εντελώς σκοτεινό ή θα μπορούσαν να φορούν μάσκες στα μάτια», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Στίβεν Χιλ.