Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά καταστρέφει την όσφρηση

Το γρήγορο φαγητό που είναι πλούσιο σε λιπαρά και αλάτι έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να καταστρέψει ακόμα και την αίσθηση της όσφρησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά συνδέεται με μεγάλες διαρθρωτικές και λειτουργικές αλλαγές στο ρινικό σύστημα.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα κάνοντας πειράματα σε ποντίκια διαπίστωσαν πως όσα έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναγνωρίζουν συγκεκριμένες μυρωδιές, διότι με τον καιρό έχασαν το 50% των εγκεφαλικών κυττάρων που αναγνωρίζουν τα οσφρητικά ερεθίσματα. Είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κακή διατροφή και την απώλεια της όσφρησης, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων τρεφόταν με πολλά λιπαρά και η άλλη όχι. Οι ερευνητές άρχισαν να εκπαιδεύουν τα ποντίκια να συσχετίζουν μία συγκεκριμένη μυρωδιά επιβραβεύοντάς τα με νερό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές άλλαξαν τη μυρωδιά, για να αξιολογήσουν την προσαρμοστική ικανότητα των ζώων. Τα ποντίκια που τρέφονταν με πολλά λιπαρά δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν γρήγορα στη νέα μυρωδιά, αποδεικνύοντας τη μειωμένη ικανότητα τους να μυρίζουν.

«Τα ποντίκια που εκτέθηκαν σε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες είχαν μόλις το 50% των νευρώνων να λειτουργούν για την κωδικοποίηση των σημάτων της όσφρησης», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρα Νικολά Τιμπό.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι θα συνεχίσει την έρευνα για να εξετάσει εάν η γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές συνέπειες της κακής διατροφής στην όσφρηση.