Φάρμακο χημειοθεραπείας βγάζει το ιό του HIV από την κρυψώνα του

Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν κάνει ένα "συναρπαστικό" βήμα προς τη θεραπεία του ιού του HIV αναγκάζοντας τον ιό να βγει από τις κρυψώνες του. Ο ιός του HIV μπορεί να γίνει μέρος του DNA ενός ατόμου και να παραμείνει αδρανής για δεκαετίες, καθιστώντας αδύνατη μια θεραπεία.

Έρευνα σε πρώιμο στάδιο σε έξι άτομα έδειξε ότι η χαμηλή δόση χημειοθεραπείας μπορεί να ξυπνήσει τον ιό. Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι ήταν μια πολλά υποσχόμενη αρχή, αλλά ήταν απίθανο το φάρμακο να λειτουργήσει από μόνο του για να θεραπεύσει τον ιό.

Τα αντι-ιικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν τον HIV σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος, δηλαδή τα άτομα που είναι φορείς του ιού HIV μπορούν να έχουν προσδόκιμο ζωής σχεδόν φυσιολογικό. Αλλά το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι ο HIV μπορεί να ενσωματωθεί στο DNA του ατόμου, όπου μπορεί να βρίσκεται «κρυμμένος» πέρα από την προσιτότητα των φαρμάκων και το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν η φαρμακευτική αγωγή σταματά, ο ιός μπορεί να βγει από την κρυψώνα του και να «επιτεθεί».

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Aarhaus της Δανίας δοκίμασε ένα φάρμακο χημειοθεραπείας σε έξι ασθενείς με HIV, οι οποίοι είχαν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα τους. Οι ασθενείς λάμβαναν μειωμένη δόση του φαρμάκου μία φορά την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα αξιοσημείωτο άλμα στα ιικά επίπεδα στο αίμα σε πέντε από τους έξι ασθενείς.

"Η μελέτη κινείται πλέον σε μια νέα φάση, η οποία θα συνδυάζει το φάρμακο για την χημειοθεραπεία με κάτι για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και στην περίπτωσή μας πρόκειται για ένα εμβόλιο κατά του HIV", επεσήμαναν οι ερευνητές.