Η υπέρταση προστατεύει τους ηλικιωμένους από την άνοια

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε μεγάλη ηλικία μπορεί να έχουν ένα αναπάντεχο όφελος - ένα χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Μια νέα έρευνα αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνιας, , εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του κινδύνου άνοιας, σε άτομα ηλικίας στα άνω της δεκαετίας των '90 - γνωστοί ως "πολύ ηλικιωμένοι". Οι ερευνητές παρακολούθησαν 625 συνταξιούχους τους οποίους υπέβαλαν σε εξετάσεις κάθε έξι μήνες. Κατά την εγγραφή στην μελέτη, οι συμμετέχοντες δεν είχαν άνοια και είχε μέσο όρο ηλικίας τα 93, με τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες.

Οι ασθενείς που ανέπτυξαν υψηλή πίεση αίματος μεταξύ των ηλικιών 80 και 89 είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φυσιολογικές τιμές. Εκείνοι που ανέπτυξαν υπέρταση μετά τα 90 τους χρόνια διέτρεχαν ακόμα χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.

"Στη μελέτη μας, η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι παράγοντας κινδύνου για την άνοια, αλλά ακριβώς το αντίθετο", δήλωσαν οι ερευνητές και προσέθεσαν ότι "Βάσει αυτής της εργασίας δεν συνιστούμε σε καμία περίπτωση να μην αντιμετωπίζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση μεταξύ των ηλικιωμένων".

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η φαρμακευτική αγωγή κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων της μνήμης και του εγκεφάλου. "Αυτό που λέμε είναι ότι παρατηρώντας μια ομάδα ηλικιωμένων ανθρώπων, έχουμε τώρα κάποιες ενδείξεις ότι η ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να είναι χρήσιμη από την άποψη της διατήρησης ανέπαφης της ικανότητας σκέψης", εξήγησαν οι ερευνητές.