Ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που πυροδοτεί την μετάσταση του καρκίνου

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι πυροδοτεί την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού σε άλλα όργανα, αυξάνοντας τις ελπίδες για μια μελλοντική θεραπεία για την απομόνωση της νόσου.

Οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο , προκαλούνται από δευτερογενείς όγκους, οι οποίοι στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού εμφανίζονται συνήθως στα οστά, το συκώτι ή τους πνεύμονες. Αλλά οι ερευνητές εντόπισαν ένα μόριο πρωτεΐνης που ονομάζεται TARBP2 που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να «μεταναστεύσουν» σε άλλα μέρη του σώματος.

Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος γίνεται πολύ πιο δύσκολο να θεραπευτεί. Επομένως οποιαδήποτε θεραπεία στοχεύει την πρωτεΐνη αυτή, θα βελτιώσει δραματικά την πρόγνωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού θεωρείται μια σχετικά ελυκολη στη θεραπεία μορφή καρκίνου, επειδή μπορεί να αφαιρεθεί απλώς με μια χειρουργική επέμβαση ή με στοχευμένη χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Αλλά όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε άλλο μέρος του σώματος - μια διαδικασία γνωστή ως μετάσταση – είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Παρά το γεγονός ότι η διαπίστωση αυτή από τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στις ΗΠΑ - η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature - είναι σε πολύ πρώιμα στάδια , χαρακτηρίστηκε από τον επιστημονικό κόσμο ως ένα ζωτικό στοιχείο του παζλ για το πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος.

«Αν μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς λειτουργεί αυτή η πρωτείνη, θα είμαστε σε θέση στο μέλλον να παράγουμε φάρμακα που εμποδίζουν αυτήν την πρωτεΐνη από την ενεργοποίηση της μεταστατικής νόσου», τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Σοχάιλ Ταβαζόε.