Οι ποδηλάτες κινδυνεύουν από καρκίνο του προστάτη

Η μέσης ηλικίας άνδρες που περνούν εννέα ώρες την εβδομάδα πάνω στο ποδήλατό τους, είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Μια βρετανική μελέτη σε 5.200 ποδηλάτες είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα που έχει διεξαχθεί ποτέ για τις επιπτώσεις της ποδηλασίας στην υγεία.Η ομάδα των επιστημόνων του University College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ της χρήσης του ποδηλάτου και της στειρότητας ή των προβλήματων στύσης. Αλλά η στατιστική σχέση με τον καρκίνο του προστάτη θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα και απροσδόκητη ανησυχία για την υγεία για εκατομμυρίων ανθρώπων που κάνουν ποδήλατο.

Το άθλημα έχει ήδη συνδεθεί με τον καρκίνο των όρχεων, με επαναλαμβανόμενες κρούσεις αυξάνοντας την πιθανότητα των ποδηλατών να διαγνωστούν με την ασθένεια, αλλά πρώτη φορά συνδέθηκε με τον καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στην αυξανόμενο πίεση που δέχεται ο προστάτης των ανδρών από την σέλα του ποδηλάτου.

"Μπορούν κάλλιστα οι ποδηλάτες να είναι ενήμεροι για τον κίνδυνο που διατρέχουν και συνεπώς πιο γρήγορα να διαγνωστούν με το πιθανό πρόβλημα", ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Μαρκ Χάμερ ο οποίος όμως προσέθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα ποδηλατών για να δοθούν στην δημοσιότητα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

"Και μιλάμε για ποδηλάτες οι οποίοι είναι στα ποδήλατα τους για εννέα ώρες την εβδομάδα - δεν είναι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να μετακινηθούν στην εργασία τους", συμπλήρωσε. Ο Δρ. Χάμερ τόνισε επίσης ότι η ποδηλασία έχει και πολλά οφέλη για την υγεία σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου διαβήτη τύπου II, της καρδιακής νόσου και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.