Η μείωση της χοληστερίνης προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού

Οι στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη έχουν ήδη ληφθεί από επτά εκατομμύρια ανθρώπους στη Μ. Βρετανία, με στόχο τη μείωση του κινδύνου των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Όμως, οι Βρετανοί επιστήμονες λένε ότι τα φθηνά φάρμακα θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 664.159 εθελόντριες, οι οποίες παρακολουθούνταν επί 14 χρόνια, διαπιστώθηκε πως όσες έπασχαν από υπερλιπιδαιμία είχαν κατά 64% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους οι οποίες είχαν φυσιολογική χοληστερόλη. Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ραούλ Ποτλούρι, καρδιολόγος στην Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Άστον, στο Μπέρμιγχαμ, είπε πως η μελέτη διεξήχθη στο απόηχο πειραμάτων σε ποντίκια, που έδειξαν ότι ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της χοληστερόλης, η ουσία 27HC, τροφοδοτεί την ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του μαστού. "Βρήκαμε ότι οι γυναίκες με υψηλή χοληστερόλη είχαν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, ώστε δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η υψηλή χοληστερόλη προκαλεί καρκίνο του μαστού, αλλά η δύναμη αυτής της ένωσης απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση",ανέφερε.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει σαφή συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και του καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. "Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Στο μεσοδιάστημα, "οι γυναίκες καλό είναι να έχουν κατά νου πως ένα υγιές σωματικό βάρος και η ακολούθηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής, μπορεί να ελαττώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού", πρόσθεσε.