Δημιούργησαν κερατοειδείς χιτώνες με την βοήθεια βλαστοκυττάρων

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μία νέα τεχνική με την βοήθεια των βλαστοκυττάρων και κατάφεραν να αναγεννήσουν κερατοειδείς χιτώνες ματιού.

Οι κερατοειδείς χιτώνες μεταμοσχεύθηκαν σε τυφλά ποντίκια και φάνηκε να λειτουργούν κανονικά. Γράφοντας στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές λένε αυτή η μέθοδος μπορεί μια μέρα να βοηθήσει στην αποκατάσταση σε άτομα που έχασαν την όρασή τους λόγω εγκαυμάτων ή τραυματισμών.

Τα βλαστικά κύτταρα (LSC) είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή όραση , καθώς τα κύτταρα αυτά λειτουργούν για τη συντήρηση, επισκευή και ανανέωση του κερατοειδούς μας κάθε λίγες εβδομάδες. Χωρίς αυτά ο κερατοειδής χιτώνας - το διάφανο εξωτερικό στρώμα του ματιού - θα γινόταν θολό και θα υπήρχαν διαταραχές στην όραση. Μια ανεπάρκεια αυτών των κυττάρων λόγω μιας νόσου ή μιας βλάβης λόγω τραυματισμού στο μάτι είναι από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα είχε αποδειχτεί πάρα πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να απομονωθούν αυτά τα βλαστικά κύτταρα. Τώρα, για πρώτη φορά, όχι μόνο αυτό κατέστη εφικτό (με τη βοήθεια ενός μορίου-δείκτη, της πρωτεΐνης ΑΒCB5), αλλά επιπλέον αξιοποιήθηκαν αυτά τα κύτταρα για να αναγεννηθεί ένας κατεστραμμένος κερατοειδής.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Θεραπευτηρίου Οφθαλμών και Ώτων της Μασαχουσέτης και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Μάρκους Φρανκ, εντόπισαν ένα μόριο-κλειδί - γνωστό ως ABCB5 – που είναι φυσικά παρόν στην επιφάνεια των βλαστικών κυττάρων.

Όπως είπε ο Μάρκους Φρανκ, το επόμενο βήμα θα είναι να εξελιχτεί η τεχνική, έτσι ώστε να αποτελέσει μια θεραπεία για τους ανθρώπους, κάτι πάντως, που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, έως ότου γίνουν και οι αναγκαίες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.