Το «υγιές» συστατικό του κόκκινου κρασιού βλάπτει τα έμβρυα

Το «υγιές» συστατικό του κόκκινου κρασιού μπορεί να βλάψει τα αγέννητα μωρά, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ρεσβερατρόλη - μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο δέρμα των σταφυλιών - έχει χαρακτηριστεί ως «χημικό θαύμα», καθώς προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας, από την μείωση των καρδιακών παθήσεων, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, την βελτιώση της μνήμης, μέχρι και την πρόληψη της τερηδόνας των δοντιών. Όμως μια νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βλάψει το πάγκρεας των αγέννητων μωρών.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό FASEB, έδειξε ότι η ρεσβερατρόλη βελτίωσε με τη ροή του αίματος μέσω του πλακούντα σε πειράματα που έγιναν σε πιθήκους και τους προστάτευσε από τις επιβλαβείς πτυχές της παχυσαρκίας - αλλά προκάλεσε βλάβη στο πάγκρεας των εμβρύων.

«Το σημαντικό μήνυμα σε αυτή τη μελέτη είναι ότι οι γυναίκες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές σχετικά με το τι καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα, όπως ρεσβερατρόλη, χωρίς την συμβουλή των γιατρών τους», ανέφερε π Δρ. Κέβιν Γκροβ από το Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ στο Όρεγκον.

Ο Δρ. Γκροβ και οι συνεργάτες του έδωσαν συμπληρώματα ρεσβερατρόλης σε παχύσαρκους θηλυκούς πιθήκους οι οποία ακολουθούσαν μια τυπική δυτική διατροφή κάθε μέρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Μια δεύτερη ομάδα παχύσαρκων πιθήκων δεν έλαβαν τα συμπλήρωματα. Και οι δύο ομάδες συγκρίθηκαν με μία άλλα ομάδα πιθήκων οι οποίοι ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μέσω παρακολούθησης με υπέρηχο, ότι υπήρξαν ανωμαλίες στην λειτουργία του παγκρέατος στα έμβρυα των πιθήκων που λάμβαναν τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης.

«Έχουμε γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι η ρεσβερατρόλη είναι φαρμακολογικά δραστική, και μόλις τώρα αρχίζουμε πραγματικά να κατανοούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από την κατανάλωση υψηλών συγκεντρώσεων της ουσίας αυτής», τόνισαν οι ερευνητές.