Το κινητό στο παντελόνι “χαλάει” την ποιότητα των σπερματοζωαρίων

Οι άντρες που βάζουν το κινητό στην τσέπη του παντελονιού τους κινδυνεύουν να "καταστρέψουν" τα σπερματοζωάρια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ που πραγματοποίησαν την σχετική μελέτη, εκτιμούν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών επηρεάζει αρνητικά τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το κινητό τηλέφωνομπορεί να διαταράσσει τον κύκλο της παραγωγής σπέρματος ή να βλάπτει το DNA των σπερματοζωαρίων. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η θερμότητα που εκπέμπεται, είτε απευθείας από το τηλέφωνο ή μέσω της ακτινοβολίας, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σπέρμα.

 

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση "Environment International", ανέλυσε συνδυαστικά δέκα προγενέστερες μελέτες για την ποιότητα του σπέρματος, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 1.492 άνδρες, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί σε κλινικές υπογονιμότητας. Οι άντρες είχαν υποβληθεί σε εργαστηριακές εξετάσεις σπέρματος και είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους.

 

Η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Φιόνα Μάθιου δήλωσε στο BBC ότι όλες οι μελέτες ,εξαιρουμένης μόνο μίας, κατέδειξαν μια σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στην ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου και της φτωχότερης ποιότητας σπέρματος. Και πρόσθεσε: "Οι μελέτες καταλήγουν συνεχώς στο ίδιο συμπέρασμα: η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων φθίνει κατ’ αναλογίαν με την έκθεσή στα κινητά τηλέφωνα, ενώ ο αριθμός των ζωντανών σπερματοζωαρίων μειώνεται κατά 8%".

 

"Πρόκειται για ενδιαφέροντα ευρήματα, αλλά προφανώς δεν σημαίνει ότι όποιος άνδρας βάζει το κινητό στην τσέπη θα μείνει στείρος", τόνισε η Δρ. Μάθιου και συμπλήρωσε: Συνιστώ στους άνδρες που γνωρίζουν ότι είναι υπογόνιμοι, να αποφεύγουν να βάζουν το κινητό στις τσέπες του παντελονιού. Ωστόσο, δεν πρέπει κάποιος να πανικοβληθεί, διότι το όλο θέμα χρειάζεται πολλές ακόμα μελέτες έως ότου θεωρηθεί οριστικό".