Δεινοί κολυμβητές τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια

Τα ανθρώπινα σπερματοζωάρια είναι πολύ καλοί κολυμβητές για να επιτευχθεί ο τελικός τους στόχος και να φτάσουν στο ωάριο, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Μια ερευνητική ομάδα από το Massachusetts Institute of Technology παρατήρησε ότι τα σπερματοζωάρια κινούνται σπειροειδώς κατά μήκος , για να μετακινηθούν στο σημείο όπου η ροή είναι πιο αργή , και να φτάσουν ευκολότερα στο ωάριο. Εργαστηριακές μελέτες έδειξαν επίσης ότι τα σπερματοζωάρια εργάζονται μαζί σαν ομάδα και δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά.
“Η κολύμβηση σαν κοπάδι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες γονιμοποίησης”, λένε οι επιστήμονες.

Από τις εκατοντάδες εκατομμύρια σπερματοζωάρια που αρχίζουν το ταξίδι τους προς τις σάλπιγγες , μόνο λίγα φθάνουν στον προορισμό τους . Τα σπερματοζωάρια δεν πρέπει μόνο να κολυμπήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση σε αποστάσεις που είναι περίπου 1.000 φορές το μήκος τους , αλλά αυτά είναι εκτεθειμένα σε διάφορες χημικές ουσίες και ρεύματα κατά μήκος του κόλπου μέχρι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους .

Ο καθηγητής Τζορν Ντάνκελ και η ομάδα του μελέτησαν την πορεία των σπερματοζωαρίων στο εργαστήριό τους , χρησιμοποιώντας μια σειρά από διαφορετικού μεγέθους σωλήνες και καναλιών.
Από την μελέτη διαπίστωσαν ότι , σε ορισμένες ταχύτητες ροής , τα σπερματοζωάρια ήταν σε θέση να κολυμπήσουν ενάντια στο ρεύμα για αρκετά λεπτά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα σπερματοζωάρια έτειναν να αποφεύγουν το κέντρο του σωλήνα , όπου η ροή ήταν ταχύτερη και , αντ 'αυτού κατά μήκος των τοιχωμάτων του καναλιού να κάνουν μια σπειροειδή κίνηση . Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα σπερματοζωάρια κάνουν το ίδιο στη σάλπιγγα , όταν κολυμπούν προς το ωάριο .