Κοινή επιπλοκή η απώλεια όσφρησης στους διαβητικούς

Η ανοσμία, η αδυναμία της μύτης να αντιληφθεί την οσμή, επηρεάζει περίπου 200.000 Βρετανούς, ενώ περίπου το 5% του πληθυσμού εκτιμάται ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με την αίσθηση της όσφρησης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πάροδος του χρόνου, οι ιογενείς λοιμώξεις ή ένα χτύπημα στο κεφάλι , είναι μερικές από τις αιτίες που πιθανώς να βλάψουν τα οσφρητικά νεύρα και να οδηγήσουν σε απώλεια όσφρησης.

Μια βλάβη στον εγκέφαλο μέσω εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα, ενώ η απώλεια της όσφρησης μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Αυτές οι ασθένειες βλάπτουν τα κύτταρα του εγκεφάλου , τα οποία «ευθύνονται» για την αίσθηση της όσφρησης. Ωστόσο, εκείνοι που πλήττονται μπορεί να αγνοούν την απώλεια της όσφρησης .

Ο διαβήτης επίσης μπορεί να έχει μια επίδραση στην οσφρητική ικανότητα. Όπως αναφέρει ο Μαρκ Βάντερπαμπ, επίτιμος λέκτορας διαβητολογίας και ενδοκρινολογίας στο Royal Free του Λονδίνου NHS Foundation Trust , "η ζημία των νεύρων είναι γνωστή μακροπρόθεσμη επιπλοκή του διαβήτη. Αυτό συμβαίνει όταν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τα νεύρα υποστούν βλάβη μετά από πολλά χρόνια με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα".

Η απώλεια όμως της αίσθησης της όσφρησης μπορεί να είναι καταστροφική, όπως προσθέτει, καθώς περίπου το 17 % των πασχόντων εμφανίζουν κατάθλιψη .Επίσης πέρα από την ψυχογενή επίπτωση, υπάρχει και σωματική επίπτωση, καθώς η απώλεια όσφρησης μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. "Έχοντας χάσει την ευχαρίστηση από το φαγητό, μερικοί άνθρωποι χάνουν βάρος, αλλά μερικοί παίρνουν πολλά κιλά επειδή αντισταθμίζουν την έλλειψη γεύσης με την κατανάλωση πολλών γλυκών", επισημαίνουν οι ειδικοί.