Ύποπτα τα κορεσμένα λιπαρά για καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που τρώνε πολλά λιπαρά , ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά , διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την ενδεχόμενη συσχέτιση μεταξύ διατροφικών λιπών και τον καρκίνο του μαστού, η οποία παραμένει αμφιλεγόμενη.

Η νέα έκθεση, μια μετα-ανάλυση μιας μακροχρόνιας μελέτης, υποδηλώνει ότι το λίπος μπορεί να παίζει ένα ρόλο στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών της νόσου. Παρόλα αυτά, δεν αποδεικνύεται ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά είναι ο λόγος, για κάποια από τις γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο .

Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Μιλάνο Fondazione IRCCS, εξέτασαν στοιχεία από περίπου 337.000 γυναίκες από 10 χώρες της Ευρώπης , οι οποίες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους και παρακολουθήθηκαν για έναν μέσο όρο 11 έως 12 χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, περίπου 10.000 από τις γυναίκες αυτές, είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

Η αρχική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες, που έτρωγαν τα περισσότερα κορεσμένα λίπη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν λιγότερα . Για τη νέα ανάλυση , οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία ασθενών για την ταξινόμηση των καρκίνων του μαστού σε συγκεκριμένες υποκατηγορίες, για παράδειγμα, με βάση το αν ο όγκος σχετίζεται με τις ορμόνες των οιστρογόνων και της προγεστερόνης .

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν μια δίαιτα υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους που είχαν υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης , από τις γυναίκες που λάμβαναν λιγότερα κορεσμένα λίπη στη διατροφή τους. Ωστόσο, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού χωρίς υποδοχείς για τις ορμόνες αυτές δεν συνδέονταν με το διατροφικό λίπος, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.