Επτά στους 10 που πάσχουν από ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν

Τρίτη αιτία θανάτου αναμένεται να είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονπάθεια (ΧΑΠ) μέχρι το 2020 καθώς τα περιστατικά αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Περίπου 600.000 Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ, από τους οποίους 7 στους 10 δεν το γνωρίζουν και οι μισοί περίπου επισκέπτονται τον γιατρό όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. .

"Σήμερα γνωρίζουμε ότι για κάθε ασθενή που πάσχει από ΧΑΠ υπάρχει άλλος ένας αδιάγνωστος. Κάθε ασθενής με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια θα κάνει περισσότερες από μία παροξύνσεις το χρόνο και ίσως νοσηλευθεί στο νοσοκομείο ή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο ένας στους πέντε ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια θα πεθάνει τα επόμενα τρία χρόνια", δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γουργουλάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

 

Η νόσος συνδέεται άμεσα με το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα, ενώ τα τελευταία χρόνια μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικροσωματίδια από την καύση ξύλου ή άλλων υλικών βιομάζας, αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου. Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, η μεγάλη απάτη για την απενοχοποίηση του τσιγάρου είναι το λεγόμενο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πέραν του ότι δεν βοηθάει στο να κόψει κάποιος το κάπνισμα, πειραματικές μελέτες στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" έδειξαν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί το 80% της φλεγμονής που προκαλεί το κανονικό τσιγάρο.

Όπως αναφέρει ο ειδικός γραμματέας της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας πνευμονολόγος κ. Θόδωρος Βασιλακόπουλος, η ΧΑΠ είναι μια έντονη φλεγμονώδης αντίδραση στους αεραγωγούς μας, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται εμμένουσα απόφραξη των αεραγωγών που είναι συνήθως προοδευτικά επιδεινούμενη. "Όσο πιο νωρίς γίνεται η διάγνωση, τόσο νωρίτερα δίνεται η θεραπεία, γεγονός που την καθιστά πιο αποτελεσματική", ανέφερε τονίζοντας την αξία της του προληπτικού ελέγχου από την ηλικία των 40 ετών με την εξέταση εκλογής που είναι η σπιρομέτρηση.

Στα πλαίσια ανάγκης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ΧΑΠ και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης, η φαρμακευτική εταιρεία Novartis, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ξεκινούν μια εκστρατεία με τίτλο "Αναπνέω" η οποία θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών καθώς και δωρεάν σπιρομετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση σε ακριτικές περιοχές. Η πρώτη δράση θα ξεκινήσει στην Νάξο στις 6-8 Ιουνίου ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες επισκέψεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πάνω από 450-500 εκατομμύρια πάσχουν από ΧΑΠ ενώ 3 εκατομμύρια από αυτούς θα πεθάνουν μέσα στο χρόνο. Υπολογίζεται ότι τα εφιαλτικά νούμερα δίνει το 5% του συνόλου των θανάτων. Το κόστος της νοσηλείας, αγγίζει τα 38,7 δισεκατομμύρια ετησίως. Ένας καλά ρυθμισμένος ασθενής δεν χρειάζεται πάνω από 50€ το μήνα σε φάρμακα, αν όμως πάει σε κρεβάτι απλού νοσοκομείου το κόστος αγγίζει τα 500€. Αν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας το κόστος γίνεται αυτόματα 5000€, εκ των οποίων το 80% είναι κόστος φαρμάκων και αναλωσίμων.

Ωστόσο ένας ασθενής με ΧΑΠ δεν πάσχει μόνο από αυτή την νόσο. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, πέντε μέρες παρόξυνσης της νόσο αρκούν για να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πέρα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα , με την ΧΑΠ συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης το μεταβολικό σύνδρομο και η υπνική άπνοια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες που οδηγούν στη μείωση των παροξύνσεων της νόσου, στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών καθώς και στη μείωση της θνητότητας. Ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας αποτελούν τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.Μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες αναμένονται να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά νέα εισπνεόμενα φάρμακα, τα οποία είναι μακράς δράσης και θα εφαρμόζονται μία φορά της ημέρα.