Οι διατροφικές διαταραχές δεν είναι “προνόμιο” των γυναικών

Οι διατροφικές διαταραχές παραβλέπονται συχνά στους νεαρούς άνδρες γιατί θεωρούνται...”προνόμιο” των γυναικών, σύμφωνα με μία βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “BMJ Open”.

Οι άνδρες που πάσχουν από νευρική ανορεξία και άλλες διατροφικές διαταραχές υποδιαγιγνώσκονται και υποθεραπεύονται, παρόλο που αποτελούν περίπου το ¼ των περιπτώσεων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης μελέτησαν 39 νέους ηλικίας 16 έως 25 ετών, συμπεριλαμβανομένων 10 ανδρών, σχετικά με τις εμπειρίες τους από τη διάγνωση , τη θεραπεία και την υποστήριξη των διατροφικών διαταραχών .

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν ιδιαίτερα προβλήματα στην αναγνώριση μιας διατροφικής διαταραχής , ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτισμικής κατασκευής των διατροφικών διαταραχών ως ένα θηλυκό πρόβλημα κατά κύριο λόγο ", ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ούλα Ρειζάνεν.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες με κάποιου είδους διατροφικής διαταραχής δεν έλαβαν ακριβή διάγνωση από τον γιατρό τους ούτε την κατάλληλη αγωγή θεραπεία, ενώ οι ίδιοι οι γιατροί δεν τους εξέταζαν ενδελεχώς για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της διαταραχής με αποτέλεσμα να καθυστερούν να απευθυνθούν στον ειδικό γιατρό , ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θεωρούν τις διατροφικές διαταραχές αποκλειστικά γυναικείο πρόβλημα.

“Και οι ίδιοι οι άνδρες χρειάζεται το θάρρος για να μιλήσουν σε κάποιον και να επικοινωνήσουν με έναν επαγγελματία υγείας για να του πουν τι ακριβώς συμβαίνει " , πρόσθεσε η Δρ. Ρειζάνεν.