Φάρμακο για τη στύση ύποπτο για τον καρκίνο του δέρματος

Φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπράουν ανακάλυψαν ότι όσοι λάμβαναν σιλδεναφίλη (μια ουσία που βοηθά στην θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας), είχαν 84 % περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή της νόσου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φάρμακο για την ανικανότητα μπορεί να επηρεάσει το ίδιο γενετικό μηχανισμό που επιτρέπει την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, οι ερευνητές προσθέτουν ότι επειδή η μελέτη βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια, είναι πολύ νωρίς να συμβουλεύσουν τους άνδρες να σταματήσουν να παίρνουν το μικρό μπλε χάπι για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η μελέτη έγινε σε 26.000 άνδρες στις ΗΠΑ και την Κίνα ,μέσης ηλικίας 65 ετών , από τους οποίους το 6% είχε πάρει το φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας. Η επίδραση της σιλδεναφίλης μελετήθηκε λαμβάνοντας υπόψιν και άλλους παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό και η έκθεση στον ήλιο.

Η έρευνα , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “JAMA Internal Medicine”, έδειξε ότι οι άνδρες που πήραν έστω και μία φορά το φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν μελάνωμα . Άλλες γνωστές παρενέργειες του φαρμάκου περιλαμβάνουν καούρα, ναυτία και πονοκέφαλο, ενώ το φάρμακο είναι επίσης ακατάλληλο για τους άνδρες με στηθάγχη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Αμπράρ Κιουρέσι συμβουλεύει τους άνδρες που παίρνουν φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας να συζητήσουν με τον γιατρό τους , τους ενδεχόμενους κινδύνους , ενώ προσθέτει ότι ο κίνδυνος για τους λιγότερο επικίνδυνους και πιο συχνούς τύπους καρκίνου του δέρματος , όπως ο βασικοκυτταρικός ή λεπιδοκυτταρικός καρκίνος - δεν ήταν υψηλότερος στους άνδρες που έλαβαν το φάρμακο .