Ο διαβήτης στην μέση ηλικία, “προάγγελος” της άνοιας

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν διαβήτη στη μέση ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια αργότερα στην ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Neurology. 

Ερευνητές από την Κλινική Μάγιο μελέτησαν τις νοητικές λειτουργίες και τα επίπεδα μνήμης 1.400 ατόμων ηλικίας 80 ετών. Οι συμμετέχοντες αντιμετώπιζαν είτε προβλήματα μνήμης ή ήπια απώλεια μνήμης και μια γνωστική εξασθένηση. Οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να διαπιστώσουν εάν υπήρχαν βλάβες που να αποτελούν προάγγελο της άνοιας. Επίσης οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων για να διαπιστώσουν εάν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη ή υπέρταση στη μέση ηλικία ή αργότερα .

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν διαβήτη , οι άνθρωποι που ανέπτυξαν σακχαρώδη διαβήτη στη μέση ηλικία είχαν συνολικό όγκο εγκεφάλου κατά 2,9 % μικρότερο από τον μέσο όρο . Μάλιστα, στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου (μια περιοχή που συνδέεται με την μνήμη), ο όγκος ήταν κατά 4% μικρότερος. Επίσης, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν υπέρταση , οι άνθρωποι που ανέπτυξαν υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν βλάβες στον εγκέφαλο.

"Συνολικά , τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του διαβήτη και της υπέρτασης χρειάζονται δεκαετίες για να αναπτυχθούν και να εμφανιστούν ως βλάβη στον εγκέφαλο και να οδηγήσουν σε συμπτώματα που επηρεάζουν τη μνήμη τους και άλλες γνωστικές δεξιότητες .Ειδικότερα , ο διαβήτης έχει αρνητικές επιπτώσεις , ανεξάρτητα από την ηλικία κατά την οποία αναπτύσσεται", ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ρόουζμπαντ Ρόμπερτς.

" Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε από τη μελέτη αυτή εάν ο διαβήτης τύπου 2 ή υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλούν άνοια , και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να έχουμε μια πλήρη κατανόηση των επιπτώσεών τους στον εγκέφαλο”, προσέθεσε.