Ψωμί και δημητριακά “κρυφές” πηγές αλατιού για τα παιδιά

Από το ψωμί και τα δημητριακά, προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού που καταναλώνουν τα παιδιά, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη.

Τα παιδιά πρέπει να τρώνε λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι την ημέρα αλλά το 70 % των 340 παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Hypertension", έτρωγαν περισσότερο από αυτό .

Το ψωμί και τα δημητριακά αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο του αλατιού που προσλαμβάνουν τα παιδιά από την διατροφής, το 1/5 προήλθε από το κρέας και το 1/10 από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης του αλατιού, γιατί το αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο της αύξησης της πίεσης του αίματος από πολύ νεαρή ηλικία, και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για την έρευνα, ζητήθηκε από τους γονείς 340 παιδιών να τηρούν λεπτομερές ημερολόγιο διατροφής και να λαμβάνουν φωτογραφίες από όλα τα τρόφιμα και τα ποτά που κατανάλωνε το παιδί τους. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα ούρων από τα παιδιά για έχουν στα χέρια τους ένα αντικειμενικό μέτρο της ημερήσιας πρόσληψης αλατιού.

Κατά μέσο όρο, πέντε και έξι παιδιά στη μελέτη που κατανάλωναν 3,75γρ. αλάτι την ημέρα - περισσότερο από τη συνιστώμενη μέγιστη ποσότητα των 3γρ.

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι τα αγόρια τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού από ό, τι τα κορίτσια - περίπου 1γρ. υψηλότερη ποσότητα την ημέρα στα παιδιά 5 έως 6 ετών και 2.5γρ. ανά ημέρα υψηλότερο στους εφήβους 13 έως 17 ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλο μέρος του αλατιού που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες προερχόταν από τα επεξεργασμένα τρόφιμα αντί να προστίθεται αυτούσιο στο τραπέζι.