Αγχολυτικό…το σολάριουμ!

Αγχολυτικό...φαίνεται να είναι το τεχνητό μαύρισμα (σολάριουμ) , σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “JAMA Dermatology”.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ρώτησαν 706 φοιτήτριες ηλικίας 18 έως 25 ετών, σχετικά με το τι τους παρακινεί να μαυρίζουν κάτω από τεχνητό φως.

Ενώ η πλειονότητα απάντησε ότι ο σημαντικότερος λόγος ήταν η βελτίωση της εμφάνισης, πολλές κοπέλες ανέφεραν επίσης ότι το τεχνητό μαύρισμα μειώνει το στρες και τις κάνει να αισθάνονται πιο χαλαρές.

Μπορεί το σολάριουμ να έχει μια θετική συναισθηματική επίδραση, ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σεθ Νόαρ , προειδοποίησε για τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος . Από τις νεαρές γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα , το 45% είπαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει τα κρεβάτια μαυρίσματος , με το 30% να τα τα έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία φορά κατά το τελευταίο έτος . Οι περισσότερες απάντησαν ότι άρχισαν να κάνουν τεχνητό μαύρισμα στα εφηβικά τους χρόνια , παρόλο που γνώριζαν τους πιθανούς κινδύνους που κρύβει για την υγεία τους.

Ο Δρ. Νόαρ και η ομάδα του, τονίζουν ότι οι πλέον επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος είναι οι νέοι κάτω των 35 ετών που κάνουν ηλιοθεραπεία – έχοντας κατά 75% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος – και προσθέτουν ότι ενώ ο καρκίνος μπορεί να θεραπευθεί όταν ανιχνευθεί νωρίς , η πρόγνωση χειροτερεύει σημαντικά όταν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Πάνω από 3.5 εκατ. άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του δέρματος κάθε χρόνο παγκοσμίως .Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 28 εκατ. άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κρεβάτια μαυρίσματος κάθε χρόνο , και ο αριθμός των ινστιτούτων μαυρίσματος στις περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των Starbucks ή των McDonalds .