Πόσο καλή είναι η… “καλή” χοληστερίνη;

Η “καλή” χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του εμφράγματος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η “καλή”, ή HDL χοληστερόλη, βοηθά στο να μένουν ανοιχτές οι αρτηρίες και θεωρείται ότι είναι ωφέλιμη για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών από την Κλινική του Κλίβελαντ ήρθε να ανατρέψει αυτή τη θεωρία, καθώς διαπίστωσαν ότι μπορεί να οδηγήσει στο φράξιμο των αιμοφόρων αγγείων.

Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL ) χοληστερόλη είναι "κακή", επειδή εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλεί σκληρές πλάκες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη στην αρτηρία, μειώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Από την άλλη πλευρά, η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνών (HDL ) χοληστερόλη ονομάζεται "καλή", επειδή αφαιρεί στην πράξη την “κακή” χοληστερίνη από τα τοιχώματα των αρτηριών και την οδηγεί στο ήπαρ (συκώτι), όπου καταστρέφεται από ειδικούς υποδοχείς. Τα μέχρι τώρα στοιχεία στοιχεία δείχνουν ότι μια αναλογία υψηλής “καλής” χοληστερίνης προς την χαμηλή “κακή” χοληστερίνη, είναι ευεργετική για την υγεία.

Ωστόσο, οι ερευνητές από την Κλινική του Κλίβελαντ, μέσα από κλινικές δοκιμές σε 627 ασθενείς, διαπίστωσαν ότι η αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερίνης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία της καρδιάς, επισημαίνοντας πώς ο ρόλος της “καλής” χοληστερόλης είναι σαφώς πιο περίπλοκος από ότι νόμιζαν μέχρι σήμερα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine ,έδειξε ότι η HDL χοληστερόλη μπορεί να τροποποιήσει τα τοιχώματα της αρτηρίας, μειώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και κάνοντας την αρτηρία δυσλειτουργική, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα.