Τζετ-λαγκ και νυχτερινή εργασία μας καταστρέφουν και τα γονίδια

Πλήρης αποδιοργάνωση ακόμη και καταστροφές μπορεί να προκαλέσουν στα γονίδια μας τα τζετ-λαγκ αλλά και οι νυχτερινές βάρδιες στη δουλειά, σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Ο αποσυντονισμός του βιολογικού ρολογιού και του ύπνου έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό μας, όπως αποδεικνύεται.

Ακόμη και οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από την έκταση, την ταχύτητα και τη σοβαρότητα της ζημιάς στο βαθύ μοριακό επίπεδο, η οποία, όπως προειδοποίησαν, ρίχνει το σώμα "σε χάος", με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία σε βάθος χρόνου. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τη νυχτερινή εργασία με μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, εμφραγμάτων και καρκίνου, καθώς το ανθρώπινο σώμα χάνει τον φυσικό ρυθμό του (να κοιμάται τα βράδια και να είναι ενεργό τις ημέρες), με συνέπεια οι εργαζόμενοι να κοιμούνται λιγότερο και σε λάθος ώρες.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, περίπου το 6% των ανθρωπίνων γονιδίων (γύρω στα 1.400) εμφανίζουν μια ρυθμική περιοδικότητα στην έκφρασή τους, δηλαδή ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται ανάλογα με το αν είναι ημέρα ή νύχτα. Όμως οι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περίπου το 97% αυτών των ρυθμικών γονιδίων του ανθρωπίνου σώματος (πάνω από 1.350 συνολικά) αποσυγχρονίζονται λόγω του ακανόνιστου ύπνου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σάρεϊ, διαπίστωσαν ότι οι καθημερινοί ρυθμοί των γονιδίων μας διαταράσσονται σοβαρά, όταν δεν κοιμόμαστε τις κανονικές ώρες για τις οποίες το βιολογικό μας «ρολόι» έχει προγραμματιστεί.

"Δημιουργείται ένα χρονο-χάος. Είναι σαν να ζει κανείς σε ένα σπίτι, όπου σε κάθε δωμάτιο υπάρχει ένα ρολόι, το οποίο μετράει διαφορετικά το χρόνο, πράγμα που φυσικά οδηγεί όλο το νοικοκυριό σε χάος" ανέφερε ο Ντερκ-Γιαν Ντικ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Αυτό εξηγεί γιατί όσοι πάσχουν από τζετ-λαγκ, νιώθουν ναυτία, άγχος, στομαχικές διαταραχές, προβλήματα μνήμης και διάφορα άλλα συμπτώματα, όλα ενδεικτικά μιας γενικότερης απορρύθμισης της ισορροπίας του σώματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, η απορρύθμιση του ρολογιού των γονιδίων έχει ανάλογες επιπτώσεις με εκείνες της γήρανσης. 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)