Κινδυνεύουν από κατάθλιψη τα… κατά φαντασίαν αδύνατα αγόρια

Τα έφηβα αγόρια, που νομίζουν ότι είναι πάρα πολύ αδύνατα, ενώ έχουν κανονικό βάρος, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη ως έφηβοι και ως ενήλικες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Όπως φάνηκε από τα ευρήματα της μελέτης, οι έφηβοι, που αισθάνονται ότι είναι λιποβαρείς, είναι επίσης πιο πιθανό να χρησιμοποιούν στεροειδή από ό, τι τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους.

"Τα κορίτσια τείνουν να αγωνίζονται για ένα λεπτό σώμα , ενώ τα έφηβα αγόρια έχουν την τάση να δίνουν έμφαση σε ένα πιο μυώδη τύπο σώματος. Βρήκαμε ότι ορισμένα από αυτά τα αγόρια, που αισθάνονται ότι δεν είναι σε θέση να το επιτύχουν αυτό, υποφέρουν και μπορεί να λαμβάνουν δραστικά μέτρα", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Άρον Μπλάσχιλ, ψυχολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές εξέτασαν δύο μεγάλα δείγματα έφηβων αγοριών στις ΗΠΑ. Το πρώτο δείγμα περιλάμβανε 2.139 αγόρια, που ήταν περίπου 16 ετών, το 1996, κατά την έναρξη της μελέτης και παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια. Τα αγόρια, που πίστευαν ότι είναι λιποβαρή, ενώ στην πραγματικότητα είχαν ένα μέσο βάρος, εμφάνιζαν το υψηλότερο επίπεδο των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Σε άλλη μελέτη, σε δείγμα 8.065 αγοριών στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι αγόρια, που θεωρούσαν ότι ήταν λιποβαρή, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους, που είχαν ένα μέσο βάρος ή ήταν υπέρβαροι και πολύ πιο πιθανό να κάνουν χρήση στεροειδών αναβολικών.

"Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική για ανησυχίες των εφήβων σχετικά με την εικόνα του σώματός τους και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τα αγόρια, που σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν ή ήδη χρησιμοποιούν στεροειδή", επεσήμαναν οι ερευνητές.