Η καρδιακή προσβολή αφήνει “κυτταρικό” αποτύπωμα στο αίμα

Οι ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, έχουν μοναδικά κύτταρα στο αίμα τους, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές, από το Ινστιτούτο Έρευνας Scripps, της Καλιφόρνια.

Η μελέτη τους σε 111 άτομα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physical Biology, θα μπορούσε να εντοπίσει τη διαφορά μεταξύ των υγιών ατόμων και αυτών που υπέστησαν έμφραγμα, δίνοντας ελπίδες πρώιμης διάγνωσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν 79 άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα και τους συνέκριναν με 25 υγιή άτομα και επτά ακόμη που υποβάλλονταν σε θεραπεία αγγειακή νόσο, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορεί ο κυτταρικός έλεγχος να χρησιμοποιηθεί για την εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για έμφραγμα.

Εστίασαν λοιπόν, στα κυκλοφορούντα ενδοθηλιακά κύτταρα στο αίμα των ασθενών. Οι λιπώδεις εναποθέσεις που οικοδομούνται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να «σπάσουν», με αποτέλεσμα κομμάτια της αθηρωματικής πλάκας να αρχίσουν να κυκλοφορούν στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση στα αγγεία της καρδιάς, με αποτέλεσμα την εκδήλωση του εμφράγματος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας κύτταρα του ενδοθηλίου επίσης απελευθερώνονται και κυκλοφορούν στο αίμα.