Διάγνωση των ψυχικών παθήσεων από τον… οφθαλμίατρο

Μια πρωτοποριακή κάμερα ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες , η οποία αναλύοντας τις κινήσεις των ματιών μπορεί να διαγνώσει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Η επαναστατική τεχνολογία λειτουργεί χρησιμοποιώντας μια παλιά θεωρία, η οποία αναφέρει ότι οι περίεργοι τρόποι που κοιτάμε ένα αντικείμενο σχετίζονται με την ψύχωση . Με αυτό το νέο διαγνωστικό τεστ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί στο μέλλον να διαφοροποιούν την σχιζοφρένεια από την διπολική διαταραχή και την σοβαρής μορφής κατάθλιψη, παθήσεις που έχουν παρόμοια συμπτώματα και δυσκολεύουν πολλές φορές την διάγνωση. 

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων , χρησιμοποίησαν τις ειδικές κάμερες για να παρακολουθήσουν τις κινήσεις των ματιών ψυχικά ασθενών , που παρατηρούσαν διάφορες εικόνες σε μια οθόνη υπολογιστή . Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι ασθενείς που έπασχαν από σχιζοφρένεια, παρατηρούσαν λιγότερες λεπτομέρειες στην εικόνα συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν αυτή την πάθηση.

"Είναι μια σημαντική αλλαγή για την ψυχιατρική , καθώς τα εγκεφαλογραφήματα και οι τεχνικές DNA έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει , να παράγουν αποτελέσματα που θα βοηθήσουν στη διάγνωση των ψυχικά ασθενών .Ο έλεγχος των ματιών παράγει αποτελέσματα με ακρίβεια 95% μέσα σε 30 λεπτά για ψυχικές παθήσεις, η διάγνωση των οποίων διαφορετικά θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά χρόνια ”, επεσήμαναν οι ερευνητές , προσθέτοντας όμως ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πριν αυτές οι ειδικές κάμερες εγκριθούν για να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικά εργαλεία των ψυχιάτρων.