Το υψηλό σάκχαρο “εξασθενεί” την μνήμη

Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.

Οι ερευνητές εξέτασαν 141 άτομα, ηλικίας 63 ετών που δεν έπασχαν από διαβήτη ή προ-διαβήτη .Όπως φάνηκε από τα ευρήματα της μελέτης, εκείνοι με την λιγότερη ζάχαρη στο αίμα τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να σκοράρουν υψηλότερα στα εξειδικευμένα τεστ μνήμης. 

Επίσης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους δυσκολεύονταν να θυμηθούν μια λίστα με 15 λέξεις, 30 λεπτά αφότου τις άκουγαν.

Ο Δρ. Άνιες Φλόελ του Charite University Hospital στο Βερολίνο, δήλωσε ότι "αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την πρόληψη των προβλημάτων μνήμης και νοητικής έκπτωσης με το πέρασμα των χρόνων".

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, ο διαβήτης τύπου 2 είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, αλλά αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να συνδέονται με φτωχή μνήμη σε ανθρώπους χωρίς διαβήτη.

"Η έρευνα υποδεικνύει ότι η ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να βελτιωθεί η μνήμη των ανθρώπων, ακόμη και αν δεν έχουν διαβήτη", επεσήμανε ο Δρ. Κλερ Γουόλτον.