Γιατί μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με μια μικροσκοπική τρύπα στο αυτί τους

Τι σχέση έχουν τα βράγχια των ψαριών;

Το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν γεννηθεί έχοντας μια μικροσκοπική τρύπα, μετά βίας ορατή, πάνω από το αυτι τους είναι εξαιρετικά μικρό αλλά ικανό για να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Αυτή η μικρή συγγενή "ανωμαλία", που παρουσιάζεται σε ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες (στη Βρετανία το έχει περίπου το 1% του πληθυσμού, σε Ασία και Αφρική γύρω στο 4-10%), λέγεται "προωτιαία σύριγγια".

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά από τον επιστήμονα Van Heusinger το 1864, ο οποίος παρατήρησε πως είναι κληρονομικά. Συνήθως, παρατηρούνται στο ένα αυτί αλλά πάνω από το 50% των ανθρώπων που το έχουν, το έχουν και στο δεύτερο αυτί. Σύμφωνα με το Business Insider, ο βιολόγος ο Neil Shubin θεωρεί πως ίσως να αποτελούν "απομεινάρια" στην εξέλιξη των ειδών από τα βράγχια των ψαριών. 

Τα προωτιαία συρίγγια συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα σε όσους τα έχουν, όμως σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται εστίες φλεγμονών που χρήζουν ιατρικής φροντίδας και φαρμακευτικής αγωγής. Οι γιατροί προχωρούν σε χειρουργική αφαίρεση, αν οι φλεγμονές εμφανίζονται συχνά.