Αποκωδικοποίησαν την περίπλοκη δομή της πρωτεΐνης του ιού του HIV

Οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν για πρώτη φορά την περίπλοκη δομή του εσωτερικού κελύφους της πρωτεΐνης του ιού του HIV, καθώς μέχρι τώρα η ακριβής δομή ήταν άγνωστη λόγω του μεγάλου μεγέθους και του ακανόνιστου σχήματος του κελύφους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης και έναν λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή για να υπολογίσουν τις 1.300 πρωτεΐνες οι οποίες συνθέτουν το σχήμα κώνου του καψιδίου της πρωτεΐνης του ιού του HIV.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, αποκάλυψε κρίσιμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μορίων σε περιοχές που είναι απαραίτητες για τη συναρμολόγηση και τη σταθερότητα του κελύφους. Αυτά τα πιθανά τρωτά σημεία στο προστατευτικό στρώμα του γονιδιώματος του ιού θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τους επιστήμονες για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αντοχής του ιού HIV.  

"Το καψίδιο είναι κρίσιμης σημασίας και η γνώση κάθε λεπτομέρειας της δομής του μπορεί να μας οδηγήσει σε νέα φάρμακα που μπορεί να θεραπεύσουν ή να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον ιό του HIV”, εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Peijun Zhang.  

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η ανάπτυξη φαρμάκων που προκαλούν δυσλειτουργία στο καψίδιο, εμποδίζοντας τη συναρμολόγηση ή αποσυναρμολόγηση του, μπορεί να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού, ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι ο ταχύς ρυθμός μετάλλαξης του ιού του HIV προκαλώντας αντοχή στα φάρμακα.  

"Το μεγάλο πρόβλημα με τον ιό του HIV είναι ότι εξελίσσεται τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα ο ιός να αναπτύσσει γρήγορα αντίσταση στο φάρμακο για αυτό συνήθως χρησιμοποιούμε ένα κοκτέιλ φάρμακων για την θεραπεία της νόσου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σιμόν Λόβελ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Σχετικά Tags
AIDS