Η βιταμίνη C “φάρμακο” για την φυματίωση

Η βιταμίνη C μπορεί να “σκοτώσει” την πολυανθεκτική φυματίωση από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν 650.000 άνθρωποι παγκοσμίως. Η ανακάλυψη αυτή προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστήμιο Yeshiva University και αποτελεί ελπιδοφόρα ένδειξη για έναν νέο μέσο θεραπεία της δύσκολης αυτής λοίμωξης.

Στις εργαστηριακές μελέτες, η βιταμίνη C φαίνεται να προκαλεί την παραγωγή  δραστικών ειδών οξυγόνου που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες “σκοτώνουν” τη φυματίωση, ακόμη και τις ανθεκτικές στα φάρμακα μορφές της που είναι ανίατες με τα συμβατικά αντιβιοτικά.

"Είδαμε ότι λειτουργεί σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα, και δεν ξέρουμε αν αυτό θα λειτουργήσει σε ανθρώπους και σε ζώα. Όμως γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C είναι φθηνή, ευρέως διαθέσιμη και είναι πολύ ασφαλή στη χρήση και αυτή η μελέτη δείχνει ένα νέο μηχανισμό που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να  “επιτεθούμε” στην φυματίωση", αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Γουίλιαμ Τζέικομπς, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας του Albert Einstein College of Medicine στο Πανεπιστήμιο Yeshiva.

Η βιταμίνη C θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τα φάρμακα κατά της φυματίωσης ή, εναλλακτικά, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα φάρμακα κατά της φυματίωσης που να λειτουργούν με τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών.

Αν και τα ευρήματα αυτής της μελέτης φαίνονται να είναι πολλά υποσχόμενα, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουν το κατά πόσο η βιταμίνη C μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματικό μέσο στην θεραπεία της φυματίωσης.