Ο σωματότυπος “μήλο” απειλεί τους νεφρούς

Ο κίνδυνος υπάρχει ανεξάρτητα από βάρος και τιμές αρτηριακής πίεσης

Τελευταία Ανανέωση: 00:00 | ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τελευταία Ανανέωση: 00:00 | ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Εκτύπωση
Ο σωματότυπος “μήλο” απειλεί τους νεφρούς
Η συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά, ο λεγόμενος σωματότυπος “μήλο”, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of the American Society of Nephrology”. Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Groningen, εξέτασαν πάνω από 300 άτομα με φυσιολογικό βάρος και μη. Από τα ευρήματα φάνηκε ότι όσοι είχαν υψηλότερη αναλογία μέσης-ισχίων, δηλαδή οι συμμετέχοντες με σωματότυπο σε σχήμα μήλου, αντιμετώπιζαν προβλήματα νεφρικής λειτουργίας, μειωμένη ροή αίματος και αυξημένη πίεση αίματος στους νεφρούς, ενώ κατά τα άλλα ήταν απόλυτα υγιείς. 
 
“Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι με σώμα σε σχήμα μήλου παρόλο που ήταν υγιείς και είχαν φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης, παρουσίαζαν υψηλά επίπεδη πίεσης αίματος στους νεφρούς. Μάλιστα σε όσους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, τα προβλήματα στην νεφρική λειτουργία ήταν ακόμη μεγαλύτερα', τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Arjan Kwakernaak. 
 
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα άτομα αυτά μπορούν να επωφεληθούν από τις θεραπείες που μειώνουν νεφρική πίεση αίματος, όπως τη μείωση του αλατιού και τη στοχευμένη θεραπεία με αντιυπερτασική αγωγή. “Γνωρίζαμε ότι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
 
Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι το ίδιο ισχύει και για νεφροπάθειες. Αυτή η έρευνα αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη ότι υπάρχει συσχέτιση της παχυσαρκίας με τις νεφρικές νόσους και ότι πρέπει οι άνθρωποι να γνωρίζουν την σημασία της προστασίας της νεφρικής λειτουργίας”, επεσήμαναν οι ερευνητές. 

Copyright © 2012 - 2017 News.gr

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του news.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

 
comments powered by Disqus Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας εδώ

ΛΑΒΕΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕΡΟΣ

...στην καθημερινή ενημέρωση του news.gr στέλνοντας φωτογραφίες, video, στιγμιότυπα ή ένα μήνυμα.