Εγκεφαλικός “βηματοδότης” θεραπεία της νευρικής ανορεξίας

H τεχνική της βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από νευρική ανορεξία. Οι ερευνητές του Κέντρου Νευροεπιστήμης Κρέμπιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", εμφύτευσαν μια μικρή συσκευή στον εγκέφαλο έξι σοβαρά ανορεξικών γυναικών ηλικίας 24 έως 57 ετών, οι οποίες είχαν στο ενεργητικό τους αποτυχημένες προσπάθειες θεραπείας της νόσου. Οι ερευνητές επέλεξαν να εμφυτεύσουν την συσκευή σε ένα σημείο στο εγκέφαλο που ρυθμίζει την διάθεση και τα επίπεδα άγχους. Σε αυτό το σημείο εισήχθησαν τα ηλεκτρόδια της συσκευής που μοιάζει με τον γνωστό βηματοδότη, που συνδέθηκαν με μια μικρο-γεννήτρια κάτω από το δέρμα, στο πάνω μέρος του θώρακα. Οι ερευνητές έκαναν δοκιμές με την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των ηλεκτροδίων, καταγράφοντας τις μεταβολές στη ψυχική διάθεση των ασθενών, ώστε να βρουν το κατάλληλο επίπεδο εγκεφαλικής διέγερσης. Μετά από εννέα μήνες, τρεις γυναίκες είχαν βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους και είχαν αυξήσει το βάρος τους. “Πιστεύουμε ότι η τεχνικής της εγκεφαλικής διέγερσης έδωσε θάρρος στις γυναίκες να δουν με διαφορετικό μάτι την ασθένειά τους και να μπορέσουν να εμπλακούν σε άλλες θεραπείες”, τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Νιρ Λίπσμαν.

Η τεχνική της "εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης" χρησιμοποιείται ήδη για διάφορες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος Πάρκινσον, το Αλσχάιμερ και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Είναι η πρώτη όμως φορά που δοκιμάστηκε στην περίπτωση της νευρικής ανορεξίας ενώ όπως τόνισαν οι ερευνητές δεν πρόκειται για μία μέθοδο κατάλληλη και αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για μία μικρή πιλοτική μελέτη που έχει ως πρωταρχικό στόχο να διαπιστώσει της ασφάλεια της μεθόδου αυτής και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Μεγαλύτερες μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν στο μέλλον, για να φανεί εάν η τεχνική της βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης θα μπορεί να θεραπεύσει την νευρική ανορεξία.