Όλο και περισσότερες ζωές θερίζει η γρίπη: Στους 51 οι νεκροί

Μόλις 1 στους 5 που έχασαν τη ζωή τους είχαν εμβολιαστεί

Ολοένα και μεγαλώνει ο κατάλογος των θυμάτων που χάνουν τη ζωή τους από τη γρίπη και τις επιπλοκές της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης (30 Ιανουαρίου-5 Φεβρουαρίου) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά 51 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από όσους κατέληξαν λόγω γρίπης, μόλις 1 στους 5, δηλαδή το 22% ήταν εμβολιασμένοι.

Οι 41 θάνατοι αφορούσαν ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), και οι 10 ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 31 άνδρες και 20 γυναίκες, από τεσσάρων έως 92 ετών. Σημειώνεται, ότι τα 49 (96,1%) από τα 51 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 10 (20,4%).

Από τον περασμένο Οκτώβριο, που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης, καταγράφηκαν 196 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Τα 181 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 117 άνδρες και 64 γυναίκες, από ενός έως 98 ετών και εξ' αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 40 (22%). Τα 168 (92,8%) από τα 181 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη και εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 39 (23,2%).

Όσον αφορά τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για επτά άνδρες και οτώ γυναίκες, από τεσσάρων έως 98 ετών. Τα 13 (86,7%) από τα 15 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ' αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι δύο (15,4%).

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εβδομάδα από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την προηγούμενη και η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αμφισβητεί τα στοιχεία που δίνονται, κατηγορώντας το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας για «παραπλάνηση των Ελλήνων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».