Ο διαβήτης προκαλεί το 12% των θανάτων στις ΗΠΑ

Οι επιπλοκές του διαβήτη προκαλούν περισσότερους θανάτους απ΄ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Ο αριθμός των Αμερικανών που πεθαίνουν από επιπλοκές του διαβήτη είναι πολύ μεγαλύτερος απ΄ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, όπως προκύπτει από μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.

Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, διαπίστωσε ότι ο διαβήτης προκαλεί το 12% των θανάτων στις ΗΠΑ, γεγονός που τον καθιστά τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά νοσήματα και τον καρκίνο.

"Ένας άλλος τρόπος διατύπωσης του συμπεράσματος της έρευνας είναι ότι αν ο διαβήτης εξέλειπε ως ασθένεια, ο αριθμός των θανάτων θα μειωνόταν κατά 12%", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Σάμιουελ Πρέστον, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

"Εχει προηγηθεί μόνο μία παρεμφερής ερευνητική προσπάθεια και αυτή είχε βασιστεί σε στοιχεία από τη δεκαετία του 80 και από τις αρχές του 90. Η έρευνα αυτή έδειχνε ότι οι θάνατοι που αποδίδονται στις επιπλοκές του διαβήτη αντιστοιχούσαν στο 4% περίπου του συνολικού αριθμού θανάτων", σημειώνει ο Πρέστον.

Τα στατιστικά στοιχεία της νέας μελέτης προέρχονται από τις αμερικανικές έρευνες National Health Interview Survey (NHIS) και National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), οι οποίες διεξάγονται κάθε χρόνο, γεγονός που δίνει στους ερευνητές πιο σύγχρονα στοιχεία.

Από αυτές οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί με διαβήτη έχουν περίπου 90% υψηλότερο ποσοστό θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν διαβήτη. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο διαβήτης ως "βασική αιτία θανάτου" έχει σημαντικά υποβαθμιστεί στις ΗΠΑ.

"Στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται μόνο μία βασική αιτία θανάτου", λέει ο Πρέστον και προσθέτει ότι "ο διαβήτης όμως δεν αναφέρεται όσο συχνά τυχαίνει να εμπλέκεται στον θάνατο ασθενών".

Ο αριθμός των Αμερικανών διαβητικών αυξήθηκε σχεδόν κατά 300% το διάστημα 1980-2014 και από 5,5 εκατομμύρια που ήταν το 1980 έφθασε στα σχεδόν 22 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

"Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών αυξάνεται με πολύ αργό ρυθμό την τελευταία δεκαετία, ενώ το 2015 μειώθηκε λίγο", επισημαίνει ο Πρέστον.

"Δεν έχει ακόμη αποδειχθεί στατιστικά αλλά είναι αρκετά πιθανό η παχυσαρκία και ο διαβήτης συνδυαστικά να αποτελούν σημαντικό παράγοντα πρόκλησης αυτής της επιβράδυνσης. Θεωρούμε ότι αυτές οι εκτιμήσεις θα αποδειχτούν χρήσιμες στο να βοηθήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια να διακριβωθεί ο ρόλος τους".