Παχύσαρκος ένας στους έξι Ευρωπαίους

Θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά για τη Μάλτα που έχει τους περισσότερους παχύσαρκους ενήλικες κατοίκους

Ένας στους έξι Ευρωπαίους, ηλικίας άνω των 18 ετών είναι παχύσαρκος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Επίσης, πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (51,6%) είναι υπέρβαροι, σημειώνει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία. Τα ποσοστά των υπέρβαρων και των παχύσαρκων εμφανίζονται αυξημένα στις μεγαλύτερες ηλικίες και μειωμένα σε όσους έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων ενηλίκων κατοίκων, στο σύνολο του πληθυσμού της είναι η Μάλτα ενώ στο άλλο άκρο είναι η Ρουμανία.

Η Μάλτα πλήττεται ιδιαίτερα από το πρόβλημα: το 28,1% των ανδρών και το 23,9% των γυναικών στο νησί είναι παχύσαρκοι. Ακολουθούν η Λετονία, η Ουγγαρία και η Εσθονία και η πρώτη πεντάδα κλείνει με τη Βρετανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση με ποσοστό 17,3% (το 18,3% των ανδρών και το 16,4% των γυναικών).

Η Ρουμανία (9,4% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι), η Ιταλία (10,7%) και η Ολλανδία (13,3) βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας.

"Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό των παχύσαρκων", παρατηρεί η Eurostat. Έτσι, στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών μόνο το 5,7% θεωρείται παχύσαρκο αλλά στους Ευρωπαίους ηλικίας 65-74 το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 22,1%. Σε άτομα άνω των 74 ετών το ποσοστό μειώνεται ελαφρά, στο 17,3%.

Παρατηρείται επίσης μια σαφής σχέση του προβλήματος με το μορφωτικό επίπεδο: η παχυσαρκία αφορά έναν στους πέντε ανθρώπους (19,9%) χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, το 16% εκείνων που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μόλις το 11,5% όσων έχουν κάνει ανώτερες σπουδές.

Σύμφωνα με τη Eurostat, μόλις το 2,3% των Ευρωπαίων είναι λιποβαρείς.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από μια ευρωπαϊκή έρευνα για την υγεία που διεξήχθη μέσω συνεντεύξεων στο διάστημα 2013-15. Δεν περιλαμβάνεται η Ιρλανδία καθώς τα δεδομένα "δεν ήταν διαθέσιμα".

Παχύσαρκοι θεωρούνται οι άνθρωποι που έχουν δείκτη μάζας σώματος ίσο ή μεγαλύτερο του 30.

Σε όλον τον κόσμο, ο αριθμός των παχύσαρκων διπλασιάστηκε από το 1980, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το 2014, το 39% των ενηλίκων θεωρούνταν υπέρβαροι και το 13% παχύσαρκοι.