Ξύπνησαν ασθενή από κώμα χρησιμοποιώντας υπερήχους!

Εντυπωσιακή η απόκριση του ασθενούς που μέσα σε 3 μέρες ανέκτησε πλήρως τη συνείδηση του

Για πρώτη φορά γιατροί κατάφεραν να ξυπνήσουν ασθενή που βρισκόταν σε κώμα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική ηχητικού ερεθισμού υπερήχων  προκειμένου να διεγείρουν τους νευρώνες στον θάλαμο, το κέντρο του εγκεφάλου που επιφορτίζεται με την επεξεργασία των πληροφοριών.

Μια συσκευή μεγέθους κούπας του καφέ τοποθετήθηκε στο πλάι του κεφαλιού του ασθενούς για ένα διάστημα 10 λεπτών και παρήγαγε παλμούς χαμηλής έντασης, δημιουργώντας ακουστική ενέργεια η οποία διέγειρε τον εγκεφαλικό ιστό, εστιάζοντας στην περιοχή του θαλάμου. Η διαδικασία ονομάζεται εστιασμένος παλμός χαμηλής έντασης υπερήχων και σχεδιάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια από τον Alexander Bystritsky.

Η απόκριση του 25χρονου ασθενή ήταν εντυπωσιακή. Την πρώτη ημέρα παρουσίασε δραματική βελτίωση, ενώ τρεις μέρες αργότερα είχε πλήρη συνείδηση. Ο καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Dr Martin Monti, δήλωσε πως οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν ήταν εντυπωσιακές και πως η όλη διαδικασία έμοιαζε να «ξυπνά» και να επαναφέρει σε λειτουργία τους νευρώνες.

Μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος αφύπνισης ασθενών σε κώμα ήταν η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση, όπου εμφυτεύονταν ηλεκτρόδια απευθείας στον θάλαμο του ασθενούς-μια χειρουργική διαδικασία αυξημένης δυσκολίας αλλά και κινδύνου. Πλέον, μπορούμε να επηρεάζουμε τον θάλαμο του ασθενούς αλλά όχι επεμβατικά. Η ανακάλυψη είναι πιθανό να οδηγήσει στην κατασκευή μιας φορητής συσκευής με σχήμα κράνους, η οποία θα χρησιμοποιείται για την αφύπνιση από κώμα. Οι έρευνες στο αντικείμενο θα συνεχιστούν.