Ποια βασικά φάρμακα λείπουν από τα ελληνικά φαρμακεία

Τι καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Ελλείψεις σε πολύ βασικά φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη, παρουσιάζονται στα ελληνικά φαρμακεία. Πρόκειται για φάρμακα καθημερινής χρήσης όπως, μεταξύ άλλων, για το πεπτικό σύστημα, παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά, διουρητικά, εμβόλια, αγχολυτικά, φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, αντιμυκητιασικά, αποσυμφορητικά και αντιαλλεργικά.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνικου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος χαρακτηρίζει αυτό που συμβαίνει «ανήθικο» καθώς οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δεν εφοδιάζουν την ελληνική αγορά με τις απαραίτητες ποσότητες των φαρμάκων αυτών αλλά τις πωλούν στο εξωτερικό αφού οι τιμές είναι υψηλότερες.

 «Οσο μειώνονται οι τιμές  των φαρμάκων και δεν λαμβάνονται μέτρα για τις εξαγωγές, τόσο θα εντείνεται το φαινόμενο της έλλειψης  φαρμακευτικών σκευασμάτων  από την ελληνική αγορά», δήλωσε ο κ. Λουράντος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Όπως εξηγεί οι εξαγωγές αυτές δεν είναι παράνομες ωστόσο «πρέπει πρώτα να καλύπτεται η   ελληνική αγορά και να μην θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους». Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κάλεσε τον ΕΟΦ να προβεί σε έλεγχο.