Στην αγορά το πρώτο γυναικείο “Βιάγκρα”

Η FDA, η αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων, ενέκρινε χθες τη διάθεση στην αγορά του fibanserin, του πρώτου γυναικείου "Βιάγκρα", του ομίλου Sprout Pharmaceuticals, που προορίζεται για γυναίκες που δεν βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και οι οποίες υποφέρουν από έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.  Η κατάσταση είναι επίσημα γνωστή ως διαταραχή μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας ή HSDD.

"Είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στη γυναικεία σεξουαλική υγεία έπειτα από εκείνη του 'Χαπιού" για την αντισύλληψη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Ομοσπονδία Καταναλωτών. "Επιβεβαιώνει και νομιμοποιεί τη γυναικεία σεξουαλικότητα ως έναν σημαντικό παράγοντα της υγείας".

Η FDA ανέφερε πως το ροζ χαπάκι, που θα πωλείται με την εμπορική ονομασία Addyi, θα είναι διαθέσιμο μόνο μέσω πιστοποιημένων και ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών της υγείας και φαρμακείων, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη χρήση του.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) - η οποία είχε απορρίψει δύο φορές το φάρμακο αυτό το 2010 και το 2013 - ακολούθησε εντέλει τις συστάσεις μιας συμβουλευτικής επιτροπής ειδικών που συνέστησε τον περασμένο Ιούνιο τη διάθεση του φαρμακευτικού αυτού σκευάσματος στην αγορά.

Προβληματίζουν οι παρενέργειες

Το Addyi θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά. Αντίθετα με το Viagra, που επηρεάζει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, το νέο φάρμακο επενεργεί στον εγκέφαλο. Είναι παρόμοιο με μία κατηγορία άλλων φαρμάκων γνωστών ως selective serotonin reuptake inhibitors (επιλεκτικοί αναστολείς σεροτονίνης - SSRI) που περιλαμβάνουν αντικαταθλιπτικά όπως το Prozac.

Γυναίκες που πήραν Addyi σε κλινικές έρευνες είχαν μια αύξηση περίπου κατά μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή (SSE) τον μήνα σε σύγκριση με άλλες που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν πως η αύξηση αυτή είναι σημαντική. Οι επικριτές του λένε πως το μικρό όφελος υπερακοντίζεται από τους κινδύνους.

Η Addyi θα εκδώσει μία "προειδοποίηση" για τις παρενέργειες, μεταξύ των οποίων σε ασθενείς με προβλήματα στο συκώτι ή που παίρνουν το Addyi μαζί με αλκοόλ ή άλλα φάρμακα τα οποία είναι γνωστά ως αναστολείς CYP3A4 που περιλαμβάνουν ορισμένα στεροειδή.