Nέα αντηλιακά για καλύτερη προστασία

Η ηλιοθεραπεία στις πλαζ δεν είναι πια ακίνδυνη.Τα τελευταία χρόνια γίνονται ολοένα περισσότερες καμπάνιες ενημέρωσης για τις επιβλαβείς συνέπειες του ήλιου στο δέρμα καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) δεν προκαλεί μόνο εγκαύματα αλλά επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και θεωρείται υπαίτια για την πρόκληση καρκίνου.

Οι αντηλιακές κρέμες έχουν βελτιωθεί πολύ στο πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο νεότερες έρευνες έχουν καταδείξει ότι η ακτινοβολία UVB δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο η UVA, η οποία αν και δεν επιφέρει εξωτερικά εγκαύματα ωστόσο εισχωρεί βαθιά στο δέρμα προκαλώντας μακροπρόθεσμα κυτταρικές αλλοιώσεις, ακόμη και καρκίνο.

Τα σημερινά αντηλιακά που βρίσκομαι στην αγορά αποτελούνται από ένα μείγμα φίλτρων UVB και UVA. Ειδικοί του χώρου συμφωνούν ότι τα σύγχρονα φαρμακευτικά προϊόντα αντηλιακής προστασίας είναι εξαιρετικής ποιότητας και πλέον απομένουν λίγες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν αναφορικά με την χημική τους σύνθεση. Εντούτοις, όπως επισημαίνει στην Deutsche Welle ο Μάικλ Κίμλιν από το ερευνητικό εργαστήριο AusSun του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ στο Μπισμπέιν, μεγάλη μερίδα του κόσμου εξακολουθεί να μην χρησιμοποιεί αντηλιακά προϊόντα.

«Νέα γενιά» αντηλιακών

Σύμφωνα με το εργαστήριο AusSun το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενοχλητική υφή πολλών αντηλιακών σκευασμάτων, τα οποία μοιάζουν με παχύρευστη και λιπαρή κρέμα σώματος. Η σύγχρονη έρευνα στον τομέα των αντηλιακών εστιάζει πλέον στη βελτίωση όχι της χημικής τους σύστασης -η οποία θεωρείται ήδη προηγμένη- αλλά της υφής τους. «Το τέλειο αντηλιακό πρέπει να είναι ελαφρύ, αδιάβροχο και εύκολο στη χρήση και την εφαρμογή στο δέρμα, όπως μια ενυδατική λοτιόν. Επίσης θα πρέπει να έχει ευχάριστη μυρωδιά, όπως μια καλλυντική κρέμα», αναφέρει ο Βλάντιμιρ Μπούντνικ από το Κέντρο Δερματικής Υγείας της Μελβούρνης. Έτσι λοιπόν τα αντηλιακά νέας γενιάς περιέχουν φίλτρα UV μαζί με άλλες σταθεροποιητικές ουσίες καθώς και ενυδατικά και αρωματικά έλαια.

Σε κάθε περίπτωση ειδικοί από την Αυστραλία, όπως ο Μάικλ Κίμλιν, υπογραμμίζουν ότι «καλό αντηλιακό δεν είναι απαραίτητα το ακριβό αντηλιακό» αλλά αυτό που προσφέρει επαρκή προστασία και ευχάριστη υφή, ανεξαρτήτως από το αν είναι κρέμα, λοσιόν ή σπρέι. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι κανένα αντηλιακό δεν προσφέρει 100% προστασία από την βλαβερή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας. Για το λόγο αυτό η χρήση αντηλιακών στην παραλία πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από καπέλο και παραμονή στη σκιά.