Η ομάδα αίματος αποκαλύπτει πώς γερνά ο εγκέφαλος

Η ομάδα αίματός σας θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός σας καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια ομάδα ερευνητών από ένα αγγλικό πανεπιστήμιο.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται μάλιστα, ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο, έχουν περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους, σε σχέση με αυτούς που έχουν ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ, γεγονός που τους παρέχει μεγαλύτερη προστασία έναντι ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Την έρευνα διεξήγαγε μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ σε συνεργασία με το νοσοκομείο San Camillo Hospital Foundation στη Βενετία και είναι η πρώτη που αποκαλύπτει, ότι η ομάδα αίματος παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και μπορεί να προκαλεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένισης.

Την ανακάλυψη έκαναν ο επιστημονικός συνεργάτης του αγγλικού πανεπιστημίου, Matteo De Marco και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου στο τμήμα νευροεπιστημών Annalena Venneri.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 189 μαγνητικών τομογραφιών από υγιείς εθελοντές. Υπολόγισαν τον όγκο της φαιής ουσίας στον εγκέφαλό τους και εξέτασαν τις διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες αίματος.

Τα συμπεράσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Brain Research Bulletin.