Πιο παχύσαρκα τα παιδιά της δεκαετίας του ’90 από τις προηγούμενες γενιές

Τα παιδιά που γεννήθηκαν την δεκαετία του ’90, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα, συγκριτικά με τους γονείς τους και τους παππούδες τους που γεννήθηκαν κατά την χρονική περίοδο 1950-1980. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτή η τάση είναι μια «τρομακτική απειλή για τη δημόσια υγεία», καθώς τα παιδιά αυτα θα κινδυνεύουν στην ενήλικη ζωή τους από καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και αρθρίτιδα.

Η μελέτη από το University College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι περίπου το ένα πέμπτο των αγοριών και το ένα τέταρτο των κοριτσιών που γεννήθηκαν μετά το 1990 είναι παχύσαρκα, από την ηλικία των δέκα χρονών.
Οι ερευνητές εξέτασαν 56. 632 ενήλικες και παιδιά, σχετικά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος, για να καθορίσουν τα ποσοστά της παχυσαρκίας.

Γράφοντας στο περιοδικό PLoS Medicine προειδοποίησαν ότι «Η επιδημία της παχυσαρκίας είναι μια απειλή για τη δημόσια υγεία, ακόμη και σε χώρες με υψηλά εισοδήματα και καλές υποδομές στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη». Πρόσθεσαν ότι η τάση αυτή θα έχει «σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία τις επόμενες δεκαετίες, με αύξηση στα περιστατικά με διαβήτη και καρδιοπάθειες».

«Ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους σε οποιοδήποτε σημείο στην ενήλικη ζωή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου, η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι παρεμβάσεις των φορέων της υγείας θα πρέπει να στοχεύουν και τους νεότερους σε ηλικία, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της επιδημίας της παχυσαρκίας», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης.

Επί του παρόντος, περίπου το 60% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά αυτό αναμένεται να ανέλθει στα δύο τρίτα των γυναικών και τα τρία τέταρτα των ανδρών μέχρι το 2030.