Σημάδι άνοιας το δυνατό ροχαλητό;

Το δυνατό ροχαλητό, εκτός από αρκετά ενοχλητικό για συντρόφους και συγκατοίκους όσων ροχαλίζουν, μπορεί να είναι και σημάδι (και μάλιστα πρόωρο) άνοιας. Για πρώτη φορά, μια επιστημονική έρευνα, συνδέει το ροχαλητό και την υπνική άπνοια με την πρόωρη έκπτωση των νοητικών και μνημονικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έκαναν μια μεγάλη μελέτη σε δείγμα 2.470 ανθρώπων ηλικίας 55 έως 90 ετών. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: α. αυτούς που είχαν Αλτσχάιμερ, β. αυτοί βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της ήπιας γνωστικής διαταραχής (που αποτελεί πρόδρομο της άνοιας και του Αλτσχάιμερ) και γ. όσους δεν εμφάνιζαν κανένα τέτοιο πρόβλημα.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν προβλήματα αναπνοής κατά τον ύπνο τους, όπως δυνατό ροχαλητό και περιόδους άπνοιας, διαγιγνώσκονταν με ήπια γνωστική διαταραχή ή Αλτσχάιμερ, πολύ νωρίτερα σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν είχαν τέτοια αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο τους.

Ειδικότερα, όσοι είχαν προβλήματα αναπνοής στον ύπνο τους, ανέπτυσσαν ήπια γνωστική διαταραχή σε μέση ηλικία 77 ετών (έναντι 90 ετών για όσους ανέπνεαν κανονικά τα βράδια), ενώ επίσης εμφάνιζαν τη νόσο Αλτσχάιμερ σε μέση ηλικία 83 ετών (έναντι 88 όσων δεν είχαν νυχτερινά αναπνευστικά προβλήματα).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ροχαλητό και η υπνική άπνοια είναι συνηθισμένα στους ηλικιωμένους, καθώς αφορούν πάνω από το μισό των ανδρών (52%) και πάνω από το ένα τέταρτο των γυναικών (26%).

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι όσοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ένα ειδικό μηχάνημα που τους επέτρεπε να κοιμούνται καλύτερα τα βράδια, εμφάνιζαν δέκα χρόνια αργότερα συμπτώματα ήπιας γνωστικής διαταραχής σε σχέση με όσους δεν είχαν καμία βοήθεια για το πρόβλημά τους.