Αναποτελεσματική για πόνο της μέσης και αρθρίτιδα η παρακεταμόλη

Η παρακεταμόλη είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας και της οστεοαρθρίτιδας παρά το γεγονός ότι είναι η συνιστώμενη θεραπεία, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, αξιολόγησε τα δεδομένα από 13 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 ασθενείς, εκ των οποίων είχε αξιολογηθεί η δυνητική επίδραση της παρακεταμόλης στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος ή του ισχίου και στους υπόλοιπους 1.825 στον πόνο στη μέση. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι η παρακεταμόλη ήταν “αναποτελεσματική” στη μείωση του πόνου στην πλάτη. Στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου ή του γόνατος, βρέθηκε μια μικρή βελτίωση με την χορήγηση παρακεταμόλης. Ωστόσο, η επίδραση ήταν τόσο μικρή που δεν ήταν "κλινικά σημαντική".

Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έπαιρναν παρακεταμόλη είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν μη φυσιολογικά επίπεδα ηπατικών ενζύμων στο αίμα τους.

“Η παρακεταμόλη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για μυοσκελετικές παθήσεις, έτσι είναι σημαντικό ότι έχουμε αναθεωρήσει τις συστάσεις θεραπείας υπό το φως της νέας αυτής μελέτης. Η έρευνά μας όμως έδειξε ότι η λήψη παρακεταμόλης για ήπια οσφυαλγία και οστεοαρθρίτιδα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο τοξικότητας του ήπατος στους ασθενείς”,ανέφεραν οι επικεφαλής της μελέτης.

Οι επιστήμονες πρότειναν ότι αντί για φάρμακα , οι ασθενείς με πόνο στην μέση καλό θα είναι να αυξάνουν την φυσική τους δραστηριότητα, διότι πρόσφατα ευρήματα δείχνουν πως η συστηματική γυμναστική , όπως οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών, έχουν μεγαλύτερη αναλγητική δράση από ότι τα φάρμακα, ειδικά στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας. “Η σωματική δραστηριότητα είναι ίσως ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί ο πόνος της αρθρίτιδας”, κατέληξαν οι ερευνητές.