Ίσως ο καρκίνος δεν είναι τόσο “μοντέρνος” όσο νομίζουμε

Τις αρχαιότερες ενδείξεις για ύπαρξη καρκίνου του μαστού πιστεύουν ότι εντόπισαν ερευνητές του ισπανικού πανεπιστημίου της Χαέν στον σκελετό μίας γυναίκας που χρονολογείται από 4.200 χρόνια πριν.

Τα οστά της γυναίκας, που έζησε στο τέλος της 6ης Δυναστείας των Φαραώ στην Αίγυπτο, παρουσιάζουν “την τυπική καταστροφική ζημιά που προκαλείται από την επέκταση του καρκίνου του μαστού ως μετάσταση”, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Αρχαιοτήτων Μαμντούχ ελ Νταμάτι.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, μολονότι σήμερα ο καρκίνος αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, είναι σχεδόν ανύπαρκτος στα αρχαιολογικά χρονικά, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι ο καρκίνος είναι μία “σύγχρονη” ασθένεια που αποδίδεται στον μοντέρνο τρόπο ζωής και στο γεγονός ότι σήμερα οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Ωστόσο, το εύρημα αυτό, όπως και ένα αντίστοιχο εύρημα σε σκελετό ηλικίας 3.000 ετών στο Σουδάν, φαίνεται να υποδεικνύει πως ο καρκίνος υπήρχε και στα αρχαία χρόνια στην περιοχή γύρω από την κοιλάδα του Νείλου.