Τάμπλετ κατά του Έμπολα: Συσκευή ανθεκτική στην απολύμανση

Ένα τάμπλετ που αντέχει το χλώριο, τις καταιγίδες και την υψηλή υγρασία, δημιούργησαν εθελοντές ειδικοί, για την προστασία από την επιδημία του ιού Έμπολα.

Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ειδικούς ακόμη και φορώντας γάντια. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακήρυξαν την δημιουργία ενός τάμπλετ που θα βοηθά τις ομάδες να καταγράφουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον ασθενή, σε περιοχές κτυπημένες από επιδημίες όπως αυτή του Έμπολα στην Αφρική. Στο πλαίσιο της παρούσας επιδημίας οι γιατροί ήταν αναγκασμένοι να υπαγορεύουν οδηγίες στους ασθενείς πίσω από ένα φράχτη.

«Έστω και ένα κομμάτι του χαρτί ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης», τόνισαν οι ειδικοί. Οι γιατροί που φροντίζουν αυτούς τους ασθενείς πρέπει να φορούν στολές πλήρους κάλυψης , με γυαλιά και πολλαπλά στρώματα γαντιών, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, μια ομάδα των διεθνών εθελοντών, οι κ.κ. Πιμ ντε Βίτε από την εταιρεία Whitespell, Ντάνιελ Κάνινγχαμ από την εταιρεία Hack4Good και ειδικοί της Google, δημιούργησαν ένα τάμπλετ με αδιάβροχο περίβλημα "βιομηχανικής κλίμακας". Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συσκευή μπορεί να εμβαπτιστεί σε διάλυμα 0,5% χλωρίνης που σκοτώνει τον ιό Έμπολα, αλλά είναι τόσο ισχυρό ώστε αν πέσει σε γυμνά χέρια προκαλεί χημικά εγκαύματα. Επίσης αφαιρέθηκαν οι αιχμηρές άκρες της ταμπλέτας έτσι ώστε να μην τρυπηθεί το προστατευτικο περίβλημα.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μπορούν να το χρησιμοποιούν για να περνούν με ασφάλεια όλες τις πληροφορίες που αφορούν τους ασθενείς τους, συγκρίνοντας σε βάθος χρόνου στοιχεία όπως ο καρδιακός παλμός, η εσωτερική θερμοκρασία του και τα άλλα συμπτώματά του. Το τάμπλετ έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε κέντρα του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, ενώ με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του λογισμικού του μπορεί να είναι κατάλληλο και για άλλες επιδημίες, όπως αυτή της χολέρας.