Μεγαλύτερη η απώλεια μνήμης για τους άνδρες με την πάροδο του χρόνου

Οι γυναίκες έχουν καλύτερη μνήμη από ότι οι άνδρες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια μνήμης η οποία επέρχεται με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζεται γρηγορότερα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες, ήδη από την ηλικία των 40 ετών.

Η ερευνητική ομάδα από την κλινική Μάγιο εξέτασε τη δομή και τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε 1.246 υγιή άτομα ηλικίας 30- 95 ετών. Από τα ευρήματα φάνηκε ότι η συνολική μνήμη μειώνεται σταθερά από την ηλικία των 30 ετών. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, η οποία είναι καίριας σημασίας για το σχηματισμό της μνήμης και την αποθήκευση των αναμνήσεων συρρικνώνεται αργά από την ηλικία των 30 ετών. Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κλίφορντ Τζακ δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να καθησυχάσουν τον κόσμο, καθώς η απώλεια της μνήμης έως ένα βαθμό είναι ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό της γήρανσης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες είχαν χειρότερη μνήμη από ότι οι γυναίκες, ιδίως μετά την ηλικία των 40. Ο όγκος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο των ανδρών ήταν επίσης χαμηλότερος από ό, τι στις γυναίκες, ιδίως μετά την ηλικία των 60 ετών.

Ο Δρ. Τζακ εξήγησε ότι δεν ήταν σαφές γιατί ο εγκέφαλος των ανδρών παρουσίασε μεγαλύτερη φθορά, αλλά υποστήριξε ότι οι γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) φαίνεται ότι προστατεύουν του νευρώνες του εγκεφάλου από την φθορά μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης τομογραφία PΕΤ για την καταγραφή της συσσώρευσης του αμυλοειδούς, τη τοξική πρωτεΐνη που σχετίζεται με την νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς καταστρέφει τις ζωτικής σημασίας συνάψεις μεταξύ των κυττάρων. Η μελέτη διαπίστωσε σχετικώς χαμηλά επίπεδα αμυλοειδούς στα περισσότερα άτομα πριν την ηλικία των 70.