Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Μειώστε τη ζάχαρη στο μισό!

Να μειώσουν δραστικά την καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης καλεί ενήλικες και παιδιά, ειδικά στην Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φθοράς των δοντιών που προκαλεί η μεγαλύτερη κατανάλωση ζάχαρης.

“Ένα μόνο κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη περιέχει ως και 40 γραμμάρια (περίπου 10 κουταλιές του γλυκού) ζάχαρη”, υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε ανακοίνωσή του, εξηγώντας πως, σύμφωνα με έρευνες, οι ενήλικες που καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος, ενώ περιορίζεται και η φθορά των δοντιών τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κατανάλωση ζάχαρης θα πρέπει να περιοριστεί στο 10% των θερμίδων που προσλαμβάνει καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός, δηλαδή περίπου 50 γραμμάρια ή 12 κουταλιές του γλυκού για τους ενήλικες, ενώ αν μειωνόταν στο 5% των θερμίδων θα ήταν ακόμα καλύτερα. Και ενώ σε χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Νορβηγία το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 7-8%, σε χώρες όπως η Ισπανία και η Βρετανία ξεπερνά το 15%, ενώ τα στοιχεία από την Πορτογαλία δείχνουν ότι στα παιδιά το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάνει και το 25%.

Στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, η μέση ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης μεταξύ των ενηλίκων ανέρχεται στα 95 γραμμάρια και στη Δυτική Ευρώπη τα 101 γραμμάρια τη μέρα (περίπου το διπλάσιο από το προτεινόμενο, δηλαδή), ενώ στη Νότια Αμερική φτάνει τα 130 γραμμάρια.